SMAK WAKACJI W CHORWACJI

Polub nas na Facebooku

Premiera książki „Kulinarne podróże po Chorwacji”

 KULINARNE_PODRÓŻE_PO_CHORWACJI_3D_MAŁY

Chorwacja to jeden z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych wybieranych przez Polaków. Niezwykłe plaże, ciepłe morze, przejrzyste jeziora, góry, bogate dziedzictwo kulturalne, doskonałe jedzenie i cenione wina – oto kraj na wymarzony urlop. Dla ciekawych świata, spragnionych słońca, a także dla wytrawnych smakoszy nakładem wydawnictwa National Geographic ukazał się niezwykły przewodnik „Kulinarne podróże po Chorwacji” – pełen opisów malowniczych krajobrazów i przepisów na pyszne, śródziemnomorskie dania.

„Kulinarne podróże po Chorwacji” to doskonała propozycja dla osób, które już odwiedziły Chorwację oraz tych, którzy dopiero planują tam pojechać i cieszyć się smakami kuchni chorwackiej. Książka jest jednocześnie przewodnikiem po najciekawszych zakątkach tego różnorodnego kraju, jak i zbiorem znakomitych przepisów kulinarnych opartych na tradycji chorwackiej i śródziemnomorskiej.

„Istria, Primorie i Kvarner”, „Dalmacja”, „Zagrzeb i okolice”, „Zagorje”, „Slawonia” – każdy region Chorwacji ma swoje smaki i „smaczki”. Przewodnik w czytelny i przejrzysty sposób przedstawia wszystko czego warto tam skosztować. Wybór terminu podróży ułatwi praktyczne kalendarium najważniejszych festiwali i wydarzeń w Chorwacji.

Creme de la creme każdego rozdziału są starannie wyselekcjonowane przepisy na potrawy kuchni chorwackiej. Bazują one na składnikach takich jak ryby, owoce morza, oliwa z oliwek, sery, makarony, wina, świeże warzywa i owoce czy wysokiej jakości mięso. Proponowane w książce dania charakteryzują się bogactwem smaków, co docenią nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Dodatkowym walorem zamieszczonych przepisów jest to, że zostały w nich wykorzystane produkty dostępne w polskich sklepach. Dzięki temu we własnej kuchni łatwo odtworzymy tradycyjne smaki Chorwacji, a myślami odpłyniemy do słonecznych wakacji…

Oto przykład przepisów zawartych w książce:

Mięsno-warzywna zapiekanka z Goricy

Miesno-warzywna-zapiekanka-z-Goricy

składniki:

  • 800 g wieprzowiny
  • 4 cebule
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 400 g pomidorów krojonych klasycznych Podravka
  • 300 g kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 400 g ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka Vegety pikantnej
  • 1 łyżeczka Vegety Natur W Smak do grillowanych warzyw
  • pieprz

przygotowanie:

Wieprzowinę pokroić w kostkę i gotować ok. 20 minut we wrzącej wodzie (ok. 500 ml). Cebulę drobno posiekać i wrzucić do naczynia żaroodpornego. Kaszę ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Kapustę i fasolkę szparagową pokroić na kawałki, marchewkę w krążki, a ziemniaki i paprykę w kostkę Ugotowaną kaszę, pokrojone warzywa i pomidory wrzucić do naczynia żaroodpornego, doprawić Vegetą do grillowanych warzyw, dodać mięso i posypać Vegetą Pikantną. Danie zalać wrzątkiem, aby przykryło warzywa i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 200°C około 50 minut. Podawać ze świeżym pieczywem.

wskazówka:

Danie można wzbogacić odrobiną wytrawnego białego wina.