Smacznie i elegancko – domowe finger foods na każdą okazję

Polub nas na Facebooku

Finger foods to przekąski, których niewielki rozmiar pozwala na wygodne zjedzenie ich. To bardzo eleganckie rozwiązanie, coraz częściej pojawiające się nie tylko w bufetach podczas imprez w lokalach gastronomicznych, ale i na domowych przyjęciach.

Finger foods – przepisy na domowe przyjęcie

Domowe przyjęcia rządzą się swoimi prawami, ale przekąski muszą być smaczne, pożywne i dopasowane do charakteru imprezy. Finger foods sprawdzą się, gdy chcesz umilić gościom czas oczekiwania na dania główne bądź stawiasz na szwedzki stół. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji finger foods – przepisy te możesz przygotować w kilka chwil i zachwycić swoich gości.

Panierowane krewetki to doskonała opcja z dwóch powodów: niewielki rozmiar krewetek pozwala na ich komfortowe zjedzenie, a uroczy kształt umożliwia efektowne podanie. Do przygotowania tej przekąski potrzeba około 250 g krewetek zamarynowanych w soku z limonki ze szczyptą soli, granulowanego czosnku oraz papryczki chili. Następnie krewetki należy obtoczyć w mące, rozmieszanym jajku oraz panierce i smażyć na gorącym oleju. Tak przygotowane krewetkowe finger foods można ułożyć na talerzu ogonkami do góry lub nabić na wykałaczki, aby ułatwić gościom poczęstunek.

Szybkie dania na przyjęcia i przekąski sylwestrowe – przepisy

Kolejna propozycja to gratka dla miłośników mięsa i smaków orientalnych. Nadziane na długie wykałaczki kebaby kofta w minimalistycznej wersji to doskonały przykład na to, że mięsne przekąski można podawać w eleganckiej i wygodnej formie. Do ich przyrządzenia potrzeba około 500 g mielonego mięsa – możesz połączyć ze sobą różne rodzaje, np. delikatnego indyka z soczystą wieprzowiną lub wołowiną. Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, świeży imbir, kolendrę i miętę oraz dopraw do smaku mieloną słodką papryką i kminem rzymskim. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, a następnie oblepiać mięsem patyki do szaszłyków i obsmażyć na patelni z każdej strony, aż delikatnie się przyrumienią. Jeśli chcesz, aby były to prawdziwe finger foods, możesz pozostać przy małej porcji na jeden kęs, wówczas uda ci się przygotować większą ilość porcji. Jeśli jednak chcesz zafundować gościom bardziej sycącą przekąskę, przygotuj nieco bardziej treściwe porcje. Tego typu kebaby doskonale sprawdzą się jako przystawki imprezowe lub przekąski sylwestrowe – przepisy są szybkie do wykonania i naprawdę pyszne!

Podkręć smaki, czyli dipy do przekąsek

Serwując swoim gościom finger foods, przygotuj także dipy do przekąsek. Rewelacyjną propozycją jest dip majonezowy z nutą chili oraz limonki, do którego przygotowania potrzebny będzie majonez, koncentrat pomidorowy, sok z limonki oraz mielona papryczka chili. Innym prostym, aczkolwiek podbijającym smak wielu przekąsek dipem jest łatwy do wykonania dip musztardowo-pieprzowy. Wystarczy zmieszać kilka łyżek majonezu i musztardy, a następnie dodać pół łyżki świeżo mielonego pieprzu.

Wypróbuj nasze finger foods – przepisy tu podane sprawią, że zachwycisz wszystkich.