Smaczna i zdrowa żurawina

Polub nas na Facebooku
fot.: Anna Piotrowska
fot.: Anna Piotrowska

Infekcje dróg moczowych dotykają głównie kobiety – obliczono, że w przypadku mężczyzn przypadłość ta zdarza się aż ośmiokrotnie rzadziej. Bakterią wywołującą infekcje dróg moczowych jest najczęściej Escherichia coli, która osadzając się w drogach moczowych powoduje stany zapalne. Żurawina ma działanie zmniejszające przyczepność bakterii do ścianek układu moczowego, co powoduje także zmniejszenie ich ilości w moczu. Panie, które mają skłonność do infekcji dróg moczowych powinny przyjmować żurawinę regularnie w celu zapobiegania ewentualnym nawrotom. Zażywanie żurawiny przyniesie ulgę także mężczyznom z przerostem prostaty i osobom cewnikowanym, gdyż pomaga w trudnościach z całkowitym opróżnieniem pęcherza.

Żurawina utrudnia przyleganie bakterii do ścianek układu pokarmowego, dzięki czemu ułatwia zwalczanie infekcji. Ma nie tylko właściwości przeciwbakteryjne, ale także przeciwgrzybiczne. Jest pomocna w leczeniu niektórych schorzeń skórnych oraz wrzodów żołądka. Zaliczana jest do jednych z najzdrowszych owoców dla ludzkiego organizmu ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy oraz substancji odżywczych. Charakteryzuje się także niską kalorycznością. Żurawina zawiera witaminy C (w dużych ilościach), B1, B2, i K, kwas foliowy, niacynę, potas, żelazo, wapń, fosfor i sód. Jest też źródłem substancji mineralnych, pektyn, garbników, błonnika oraz cennych kwasów (benzoesowego, cytrynowego oraz chinowego).

Przyczynia się do utrzymania zdrowia jamy ustnej, usuwa bakterie znajdujące się na powierzchni zębów, a także te atakujące dziąsła i przyzębie.

Ten, kto sięga po nią regularnie znajduje się w gronie osób o zmniejszonym ryzyku zachorowania na zawał serca czy udar mózgu. Substancje wchodzące w skład owoców żurawiny zmniejszają sztywność tętnic. Flawonoidy zawarte w żurawinie przypominają te występujące w czerwonym winie, stąd też duża efektywność w zapobieganiu chorobom serca. Związki zawarte w żurawinie korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, ponieważ powodują ich rozszerzanie, a co za tym idzie zapobiegają tworzeniu się zakrzepów.

Żurawina przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachowania na niektóre nowotwory, m.in. prostaty, piersi, jajnika, okrężnicy czy wątroby.

Pozytywny wpływ na zdrowie mają zarówno liście żurawiny, jak i owoce. Liście należy zbierać latem, owoce zaś jesienią (nawet po przymrozkach, które powodując przemrożenie owoców pozbawiają je cierpkości). Owoce żurawiny są bardzo trwałe i długo przechowują się świeże. Wystarczy zalać je wodą, by nie więdły przez kilka miesięcy. Świeża żurawina trzymana w lodówce zachowa świeżość przez ok. 6 tygodni.
Na rynku dostępnych jest wiele preparatów i suplementów diety z dodatkiem żurawiny. Najlepiej wybierać te, w których jej dawka się mocno skoncentrowana.

veronique_03_15_żurawina Artykuł ukazał się w internetowym magazynie dla kobiet
VERONIQUE 03/2015.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułOdważ się w końcu
Następny artykułBiegaj zimą!
Elżbieta Piotrowska
Dzieli życie między Warszawę, gdzie pracuje w reklamie, a wiejskie życie w domku po pradziadkach wieczorami i w weekendy. Uwielbia dobry design, piękne wnętrza i przedmioty, którymi chętnie się otacza. Kociara, zwolenniczka stosowania ziół w celach zdrowotnych.