Sałatka winogronowa z Kamiennogórskim serem pleśniowym

Polub nas na Facebooku

Wiosna inspiruje do eksperymentów kulinarnych. Po zimnie warto zmodyfikować swoje menu i wprowadzić do niego więcej sałatek. Aby sałatka była pyszna i zdrowa, urozmaićmy ją serem pleśniowym. Zyskamy danie bogate  w wartości odżywcze, które doda energii i będzie rozkoszą dla podniebienia. To świetna alternatywa dla klasycznej kanapki. Doskonała zarówno na lunch do pracy, jak i podwieczorek z przyjaciółmi.

Sprawdź nasz przepis!

Sałatka winogronowa z Kamiennogórskim serem pleśniowym KaMos_fot. KaMos

Niegdyś ser pleśniowy traktowany był jako przysmak na wyjątkowe okazje, teraz coraz częściej stosowany jest jako dodatek do różnego rodzaju dań: sałatek, kanapek czy makaronów. Doskonale współgra ze smakiem winogron i orzechów. Jednak sery pleśniowe cenimy nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak, ale też z racji bogatej zawartości wapnia i fosforu, witaminy A oraz witamin z grupy B, D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Kamiennogórski ser pleśniowy to nasz sztandarowy produkt w ofercie. Powstaje z najwyższej jakości mleka krowiego, pozyskiwanego z terenów górzystych, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość i pełnię wartości odżywczych – wyjaśnia Ireneusz Żmijan ze Spółdzielni Mleczarskiej „KaMos” z Kamiennej Góry, pierwszego producenta sera pleśniowego typu rokpol w Polsce (pierwszą partię sera pleśniowego wyprodukowano w 1954 roku).

Przepis na sałatkę winogronową z Kamiennogórskim serem pleśniowym KaMos, poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy 

Potrzebne składniki:

– 200 g winogron zielonych

– 200 g winogron czerwonych

– 50 g orzechów nerkowca

– 50 g orzechów włoskich

– 150 g Kamiennogórskiego sera pleśniowego KaMos

Sos:

Sok z jednej cytryny

Łyżka miodu

1 mała papryczka chilli

6-7 sztuk śliwek kalifornijskich

Szczypta kurkumy

Przygotowanie sosu:

 

Do soku z cytryny dodać miód, pokrojoną drobno papryczkę i pokrojone w średnią

kostkę śliwki. Dodać kurkumę, wymieszać i odstawić na godzinę.

 

Wykonanie sałatki:

 

Winogrona przekroić na pół, dodać uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca,

orzechy włoskie i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Sałatkę polać sosem i delikatnie

wymieszać.

 

Smacznego!