Pyszne połączenie grzanek i warzyw

Polub nas na Facebooku

Doskonała alternatywa dla tradycyjnych ociekających tłuszczem grzanek. Wymiana sera żółtego na kozi to dobry zwyczaj mający duże znaczenie dla wartości odżywczej tego posiłku.

DSC_3259
Ser ten zawiera mniej nasyconego tłuszczu, natomiast więcej pełnowartościowego białka niż ser z mleka krowiego. Kozi ser ponadto jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii. Jak wykazały badania blokują one rozwój szkodliwych mikroorganizmów a tym samym chronią i odżywiają mikroflorę przewodu pokarmowego.

Składniki na 4 porcje:

  • 12 główek cebulki dymki,
  • sól,
  • 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika,
  • 4 grube kromki kromki chleba razowego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 pomidory,
  • 200 g koziego sera,
  • ½ pęczka tymianku,
  • pieprz.

Cebulki umyć, przez minutę obgotować w osolonej wodzie. Ostudzić, dodając zimnej wody i osuszyć. Pestki słonecznika uprażyć bez tłuszczu. Skropić każdą kromkę chleba połową łyżki oliwy. Rozłożyć na chlebie (w równych porcjach) cebulkę, na to położyć kozi ser i polać oliwą. Posypać po wierzchu listkami tymianku i podrumienionymi pestkami słonecznika. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 225º i zapiekać do momentu, aż grzanki zrumienią się, a ser roztopi. Posypać grzanki świeżo zmielonym pieprzem i podawać od razu.

*Razowy chleb stanowiący bazę naszego dnia wzbogaca je w błonnik, który między innymi zmniejsza wchłanianie cholesterolu do krwi. Natomiast cynk i witaminy z grupy B obecne w ziarnach słonecznika, wzmacniają układ nerwowy oraz poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci