Pierogi z serem i koktajlem truskawkowym

Polub nas na Facebooku

Nadszedł czerwiec – miesiąc truskawek w każdej postaci. Sezon na te wdzięczne kulinarnie owoce trwa zaledwie kilka tygodni i zależny jest od pogody, a ta – w tym roku – jest nieprzewidywalna. Nie warto zwlekać z inauguracją truskawkowego szaleństwa.

64051_450Posypane cukrem, polane śmietanką lub masłem – tak najczęściej podajemy pierogi nadziewane owocami. Dziś proponujemy równie szybką, a jednak zupełnie inną wersję tego słodkiego posiłku, którego podstawą są sezonowe dobra natury – pierogi z serem i jagodami z koktajlem truskawkowym.

Warto pamiętać, że truskawki doskonale oczyszczają organizm z toksyn, są niskokaloryczne, poprawiają przemianę materii oraz wygląd cery i włosów, a ze względu na dużą zawartość żelaza – chronią przed anemią. Są bogate w witaminy A, B1, B2, PP oraz wapń i fosfor, a przede wszystkim – są po prostu przepyszne.

Potrzebne składniki:

·        Pierogi z serem i jagodami JAWO 1 op.

Koktajl:

·         200 ml śmietany

·         200 ml kefiru

·         250 g truskawek

·        cukier do smaku

Przygotowanie:

Zamrożone pierogi wrzucać pojedynczo na 3 l posolonego wrzątku tak, by nie przerwać wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. W tym czasie wszystkie składniki koktajlu dokładnie zmiksować. Do gotowego koktajlu dodać pokrojone, świeże truskawki.

Schłodzić do temperatury pokojowej (lub użyć po prostu zimnego kefiru i śmietany) i dodać do ugotowanych pierogów. Smacznego!

info. i foto.: PR Solutions