Pierogi z jagodami i sosem toffi z orzechami laskowymi i syropem klonowym

Polub nas na Facebooku

Jak sprawić, aby zwykłe z pozoru pierogi z jagodami otrzymały całkowicie nowy, zaskakujący i kulinarnie fascynujący image smakowy? Czy pierogi z jagodami skazane są na prostą, cukrową posypkę?

72 dpi Pierogi z jagodami i sosem toffi z orzechami laskowymi i syropem

Jedynymi ograniczeniami w kuchni są nasze przyzwyczajenia smakowe – to, czego nie znamy, często nie zyskuje naszej aprobaty. Sięgamy po to, co kulinarnie i kulturowo oswojone, nie szukając nowości, przygotowując wciąż te same danie, zestawiając takie same produkty. To duży błąd – czasem wystarczy odrobina fantazji, aby doskonale znaną potrawę zobaczyć w całkowicie nowym świetle – np. za sprawą syropu klonowego.

Składniki:

  • cukier 100 g,
  • orzechy laskowe 100 g,
  • śmietana 30 % 150 ml,
  • woda 300 ml,
  • syrop klonowy 75 ml,
  • pierogi z jagodami JAWO 1 op

Przygotowanie:
Na patelni, na małym ogniu, rozpuścić cukier i syrop klonowy – otrzymany w taki sposób jasny karmel rozprowadzić wodą i odparować 1/2 objętości. Pod koniec dodać lekko rozgniecione orzechy laskowe i śmietanę, gotować bardzo ostrożnie na małym ogniu przez 5 min. Podawać na ciepło z ugotowanymi pierogami – te wystarczy wrzucić na 10 minut wprost do osolonego, gotującego się wrzątku. Smacznego!