Pierniczki „last minute”

Polub nas na Facebooku

Przepyszne pierniczki last minute. Łatwe, szybkie i nie do zepsucia! Możesz je zrobić w ostatniej chwili, bo na ich przygotowanie potrzeba naprawdę niewiele czasu, a na zmięknięcie – wcale. Jednego dnia możesz upiec, ozdobić i zjeść. Albo zanieść na świąteczny stół i… zawstydzić teściową!

20141223_18203464

 Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 180g miękkiego masła
  • 180g cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki miodu
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody

Wykonanie:

Przesiej przez sito sypkie składniki. Wymieszaj. Dodaj masło, miód i jajka. Wyrób ciasto na gładką, jednolitą masę. Oprósz stolnicę mąką, żeby ciasto nie przykleiło się do jej powierzchni. Mąką możesz lekko posypać też wałek. Rozwałkuj część ciasta na grubość 2-4 mm. Za pomocą foremek (lub szklanek i kieliszków o różnej średnicy) wykrój pierniczki. Piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez 7-9 minut. Poczekaj aż ostygną, a potem ozdób jak chcesz. Możesz użyć do tego lukru, polewy, kolorowych posypek, perełek i płatków w kształcie śnieżynek, kolorowego cukru i pisaków.

20141223_182035

20141223_182034

przepis znaleziony na: www.foodcooklove.pl