Oliwa z oliwek na zdrowie!

Polub nas na Facebooku

Doniesienia naukowe podkreślają znaczenie potraw kuchni śródziemnomorskiej jako zdrowej diety w profilaktyce wielu chorób, a także sposobu na przedłużenie sprawności fizycznej i umysłowej.

imagesW krajach, gdzie spożycie oliwy z oliwek jest największe zaobserwowano o 1/3 mniejszą zachorowalność na nowotwory niż w pozostałych państwach. Warto zatem zadbać o zdrowie dodając do posiłków parę kropel tradycyjnej, śródziemnomorskiej oliwy Olivari.

W starożytnej Grecji za ścięcie drzewa oliwnego groziła kara śmierci lub wygnania. Dziś, mimo upływu wieków oliwa z oliwek nadal jest bardzo ceniona z powodu swojego dobroczynnego wpływu na organizm ludzki. Oliwa z oliwek powoduje obniżenie poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi, zapobiega chorobom nowotworowym, a także może spowalniać proces starzenia. Najbardziej naturalnym produktem są oliwy w kategorii Extra Virgin. Ten napis na butelce oliwy oznacza, że jest uzyskiwana z najlepszych oliwek w sposób, który nie zmienia ich podstawowych atutów i zapewnia wysoką zawartość witamin (np. A i E) oraz wartościowych mikroelementów. Właśnie dlatego, w trosce o najwyższą jakość oliwy Olivari Extra Virgin, oliwki są zbierane ręcznie, a tłoczenie następuje w 24 godziny po zbiorach.

Od tysięcy lat oliwa z oliwek gości na stołach w domach od Andaluzji, przez Toskanię aż po Kretę. Olivari skupia w sobie najlepsze cechy oliw zaczerpnięte ze śródziemnomorskiej tradycji, a jej delikatny i głęboki smak sprawia, że każde danie zamienia się w kulinarne dzieło sztuki. Warto pamiętać, że na oliwach Extra Virgin nie powinno się smażyć, jednak świetnie sprawdzają się jako jeden ze składników marynaty do grillowanego mięsa (aromatyczne szaszłyki, karkówka) czy warzyw. Idealnie komponują się również z sałatkami (klasyczna caprese), daniami z makaronem (spaghetti z czosnkiem), rybami, owocami morza (słodkie, różowe krewetki) i dressingami (winegret). Można także, wzorując się na śródziemnomorskich smakoszach, maczać w niej jeszcze ciepłe, świeże pieczywo, np. ciabatę.

To co wyróżnia oliwę Olivari wśród konkurencji to nowoczesny i wygodny dozownik pop-up. Ciągły, cienki strumień i automatyczne zamknięcie zapobiegają brudzeniu, rozlewaniu i marnowaniu oliwy. Osoby dbające o linię z pewnością się ucieszą unikając nadmiaru tłuszczu w daniach, a miłośnicy gotowania precyzyjniej odmierzą ilość oliwy do ulubionego przepisu. Ta nowa technologia została nawet nagrodzona w Światowym Konkursie Opakowań WorldStar.

Cena na półce: 12,99 PLN / 500ml

info.i foto.: materiały prasowe