Nie samym karpiem Wigilia stoi

Polub nas na Facebooku

Karp – tradycyjne danie wigilijne, to dość kontrowersyjna ryba, która owszem ma rzeszę zwolenników, ale wiele osób wręcz nie toleruje jej smaku.

dorsz z tuńczykiem

Szczęśliwie, przepisów na rybne przysmaki nie brakuje, dlatego przeciwnicy karpia mogą spać spokojnie, bo przecież wigilia nie samym karpiem stoi! Ryba po grecku, śledzie w śmietanie, zupa rybna, koreczki, pstrąg w galarecie – możliwości jest całkiem sporo. Jednak w tym roku warto wypróbować coś innego, nowego i naprawdę wyjątkowego w smaku – apetyczne zawijasy z dorsza i tuńczyka, otulone ciepłą, szpinakową kołderką.

Składniki na 4 osoby:

  • 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek 160g Callipo,
  • 600 g filetów z dorsza (lub innej ryby),
  • 700 g szpinaku,
  • 50 g szczypiorku,
  • 100 g natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka peperoncino,
  • oliwa extra vergine Olitalia,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Przygotowane filety pokrój w niewielkie kwadrat. Przypraw pieprzem, solą, natką pietruszki i gotuj przez 3 minuty na parze. Ostudź i ułóż na wierzchu kawałki odcedzonego tuńczyka. Zwiąż każdy kwadrat z tuńczykiem kilkoma nitkami szczypiorku. Ogrzej je w piekarniku lub na parze (kilka minut). Dopraw szpinak solą, pieprzem i odrobiną papryki peperoncino. Uduś szpinak przez kilka minut na oliwie z oliwek. Podawaj zawijasy na ciepłym szpinaku. Smacznego!

Więcej inspirujących propozycji znajdziesz na indexfood.pl