Naturalne źródła witaminy C

Polub nas na Facebooku

Dzika róża – jej owoce stosowano od wieków. Wierzono, że wspomagają odporność, sprzyjają urodzie i niosą głęboki sen. Dzięki badaniom wracają do łask. Odkryto bowiem, że garść dzikiej róży dziennie wystarczy, by pokryć zapotrzebowanie na witaminę C!

fresh-fruit-7006-1366x768

  • Grejpfrut – cytrusy są niezwykle bogatym źródłem witaminy C, która korzystnie wpływa na pracę jelit. W połówce grejpfruta znajdziemy nawet 50 mg tej niezbędnej dla organizmu witaminy.
  • Ananas – Duży plaster ananasa zawiera aż 30 mg witaminy C. Ten aromatyczny owoc najlepiej jeść na surowo lub w postaci świeżego soku. Ananasy z puszki tracą bowiem swoje witaminowe właściwości i są niestety tylko pysznym smakołykiem.
  • Kiwi – jeden owoc kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Zawiera i również witaminy z grupy E i B, a do tego potas, cynk, fosfor i magnez. Zamiast łykać suplementy, zjedz jedno kiwi dziennie.
  • Czarna porzeczka – W 100 gramach czarnej porzeczki znajduje się jej aż 180 mg. To również źródło witamin z grupy B, A, biotyny, kwasu foliowego, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, boru i jodu.
  • Truskawka – to witaminowa bomba dla zdrowia i urody. Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut. Zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi. W owocu znajduje się też bogactwo soli!
  • Cytryna – w 100g cytryny znajduje się nawet 80 mg witaminy C. Warto pić wodę z jej dodatkiem kilka razy dziennie. Cytryna odkwasza organizm, a tym samym oczyszcza go z niebezpiecznych dla nas toksyn.

Na zdrowie!