Naleśnik z farszem z pasztetu z soczewicy

Polub nas na Facebooku

Kiedy mają przyjść goście, albo mamy przygotować rodzinny obiad zastanawiamy się skąd czerpać inspirację, żeby zrobić coś nowego, świeżego i smakowitego. Świetną podstawą do kreowania nowości w naszej kuchni może być Kolekcja Smaków ABC Kuchni.

64149_450To propozycja w szczególności dla osób ceniących w sztuce kulinarnej pomysłowość, niebanalne połączenia i wyjątkowe smaki.

Kolekcja Smaków to zestaw wyrobów własnych, w skład którego wchodzą: parfait z łososia, pasztet z soczewicy, pasztet z wątróbek drobiowych oraz konfitura z czerwonej cebuli z winem i miodem.
Niepowtarzalna harmonia smaków, unikatowość składników, na bazie których przygotowano produkty, ich ekologiczny charakter (do ich produkcji używane są wyłącznie naturalne produkty bez użycia konserwantów) to zalety, które warto sprawdzić i wykorzystać w domowy menu.
O dużej popularności i zainteresowaniu smakowitymi słoiczkami świadczyć może fakt, że z powodzeniem wykorzystywane były w takcie warsztatów kulinarnych w 3 kolorach zorganizowanych w ramach Nocy Restauracji w Poznaniu.
Propozycja wykorzystania Kolekcji Smaków – Naleśnik z farszem z pasztetu z soczewicy
Składniki: (porcja na 8 sztuk naleśników)
  • pasztet z soczewicy
  • świeży szpinak 200 gr
  • pomidor 1szt
  • pół szklanki tartego sera (mozarella, gouda, chedar)
  • pieczarki 200 gr
  • boczniaki 200 gr
  • cebula
  • śmietana 18% 200 ml
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Sos grzybowy: W rondelku szklimy na oliwie cebule, dodajemy pokrojone w duże kawałki grzyby.  Dusimy na dużym ogniu. Kiedy odparuje z grzybów płyn, dodajemy śmietanę i gotujemy aż się zredukuje i sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz: Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, Szpinak myjemy pod bieżąca wodą, suszymy i siekamy. Wszystkie składniki łączymy z pasztetem z soczewicy i ewentualnie podprawiamy solą i pieprzem.
Na każdy naleśnik rozkładamy farsz i zwijamy w rulon, posypujemy tartym serem i zapiekamy w piecu w temperaturze 180 st C przez 5 min. Polewamy gorącym sosem grzybowym.
info. i foto.: EXPRESS-Poznań