Makaron świderki z pesto z jarmużu oraz serkiem mascarpone

Polub nas na Facebooku
makaron
fot.: mat. prasowe

Składniki (4 porcje):

  • Makaron świderki
  • Jarmuż 150 g( liście bez łodyg)
  • 100 g twardego sera typu parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju rzepakowego z tłoczenia na zimno
  • 100 g mascarpone
  • Sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  • 50 g jarmużu smażymy w głębokim oleju by powstały chipsy następnie osączamy je na papierowym ręczniku i posypujemy solą
  • Do miski miksera przekładamy pozostały jarmuż, ser, czosnek oraz pestki dyni (30 g) i  miksujemy powoli dolewając olej  aż powstanie gładka masa
  • Makaron gotujemy wg zaleceń producenta
  • na patelni dajemy 3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz mascarpone. Gdy serek się rozpuści dodajemy pesto z jarmużu i całość mieszamy z makaronem .
  • Makaron wykładamy na ogrzany talerz i dekorujemy płatkami parmezanu i chipsami z jarmużu.

tekst i zdjęcie: mat. prasowe