Makaron spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

Polub nas na Facebooku

Spaghetti z pulpecikami to jedna z typowo włoskich potraw. Danie to charakteryzuje się przede wszystkim delikatnym, puszystym sosem. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak urodziny, imieniny czy po prostu uroczyste kolacje w gronie najbliższych.

Spaghetti with turkey meatballs

Składniki:

  1. Międzybrodzki Makaron spaghetti – 250 g
  2. Listki bazylii

Pulpety:

  • Mięso mielone wołowe/wieprzowe–400 g
  • Parmezan – ok. 2 łyżki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Jajko – 2 szt.
  • Bułka tarta – 3 łyżki
  • Oregano, sól, pieprz

Sos:

  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Oliwa – 1 łyżka
  • Przecier pomidorowy – 700 g
  • Cukier – szczypta
  • Oregano, sól, pieprz
  • Mleko – 100 ml

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki.
  2. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
  3. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano.
  4. Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok 30 minut.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  6. Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.

Smacznego!