Knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami.

Polub nas na Facebooku

 

Za oknami nadal nie widać wiosny, dlatego w ramach poprawy humoru wynikającego z tęsknoty za słońcem proponujemy owocowe danie o słonecznym smaku – knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami.

61656_450Składniki:

– knedle ze śliwkami JAWO 1 op.

Składniki sosu:

– 6 żółtek
– 80 g cukru
– 75 ml Cognac
– 50 g bakalii

Przygotowanie sosu:

Żółtka i cukier utrzeć na masę. Następnie miskę z masą jajeczną przełożyć na garnek wypełniony do 1/3 objętości gotującą się wodą i dalej ubijać masę na parze – aż zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodać ostrożnie cognac. Następnie sos schłodzić do temperatury pokojowej.

            Gotowym sosem polać ugotowane knedle i posypać bakaliami – smacznego!

info. i foto.: materiały prasowa