Klasyczny przepis na spaghetti bolognese

Polub nas na Facebooku

Spaghetti to najbardziej znany włoski makaron o charakterystycznym kształcie długich nitek. Można go podawać z różnymi sosami, ale ten najbardziej popularny to bolognese, czyli boloński. Swoją nazwę zawdzięcza miastu Bolonia, z którego się wywodzi.

sp

Składniki na klasyczny sos bolognese
Sos bolognese uważany jest za jeden ze skarbów narodowych Włoch. Jest popularny na całym świecie i ulega licznym modyfikacjom. Jednak oryginalny przepis na to danie został oficjalnie zgłoszony i zatwierdzony przez włoską Izbę Handlową w 1982 roku.

Oryginalny przepis na spaghetti bolognese zaleca użycie wyłącznie mięsa mielonego wołowego, a do sosu pomidorowego dodanie marchewki, selera, cebuli, czosnku oraz bazylii i oregano. Dopuszczalna jest także wersja z dodatkiem wędzonego boczku. Mięso usmaż na patelni w towarzystwie pokrojonej cebuli i czosnku. Mieszaj mięso podlewając je od czasu do czasu odrobiną białego wina. Na końcu dodaj wyparzone pomidory bez skórek, pokrojoną marchewkę i selera. Do smaku dodaj też aromatyczne zioła. Całość gotuj na bardzo małym ogniu aż do zgęstnienia sosu. W klasycznej wersji przepisu, sos powinien dochodzić bardzo powoli, nawet 4 godziny. Gotowy sos boloński wykładaj na ugotowany makaron i posyp startym parmezanem.

Al dente czyli jak gotować makaron na spaghetti bolognese
We włoskiej kuchni bardzo ważne jest prawidłowe ugotowanie makaronu. Aby smakował jak w najlepszej rzymskiej restauracji, do garnka z wodą przed wrzuceniem makaronu nalej odrobinę oliwy. W ten sposób nitki nie skleją się ze sobą i będą wyglądały elegancko. Makaron powinien być ugotowany al dente, co po włosku znaczy „na ząb”. Według Włochów ugotowany makaron powinien pozostać lekko twardawy i stawiać lekki opór przy gryzieniu. Makaron spaghetti jest cienki, więc wystarczy go gotować około 5-7 minut. Nitki zawsze wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, a po ugotowaniu natychmiast odcedzamy. Makaron można też przelać zimną wodą, co zapobiega jego rozmiękczaniu już po wyjęciu z garnka.

Zobacz także: Proste i wykwintne dania na kolację we dwoje