Kawa – czarny diabeł

Polub nas na Facebooku

Według jednej z legend kawę odkryły kozy, które po zjedzeniu owoców z krzewu kawowca brykały bardziej niż zwykle − co zastanowiło ich pasterza, który również spróbował czerwonych owoców i poczuł się ożywiony, zapomniał o zmęczeniu i chęci snu.

MTAyNHg3Njg,11472582_11472604

Inna legenda mówi, że kawę odkryli mnisi w Etiopii, którzy przygotowywali wywar z owoców kawy aby móc spędzać długie nocne godziny na modlitwach. Trudno dociec jak było naprawdę, ale faktem jest, że kawa pochodzi z okolic obecnej Etiopii.

Dziś niektórzy wierzą, że zbyt częste picie kawy może szkodzić zdrowiu, a nawet doprowadzić do śmierci. Natomiast kawa, oprócz tego, że świetnie smakuje i cudownie pachnie, ma wiele zdrowotnych właściwości, za które ją kochamy: pobudza nasz umysł, usprawnia nasze ciało, poprawia humor, zapobiega wielu chorobom, takie jak cukrzyca, nowotwór, choroby wieńcowe). Pozytywnych efektów picia kawy jest znacznie więcej, na potrzeby tego artykułu ograniczyłam się tylko do tych najważniejszych dla amatorów tej używki oraz złych skutków nadużywania napoju bogów, bo niemniej prawdą jest również to, że w nadmiernych ilościach, kawa może wpływać na nasz organizm destrukcyjnie.

Pozytywny wpływ kawy na zdrowie

  • Przeciwutleniacze

Kawa zawiera cenne antyoksydanty (kwas chlorogenowy i kawowy). Efekt zdrowotny przeciwutleniaczy polega na neutralizacji wolnych rodników w naszym organizmie. Te zaś, dopóki występują w niewielkiej ilości, są przydatne w usuwaniu toksyn z organizmu. Usprawniają mechanizmy obronne organizmu przed chorobami, takim jak nowotwory, stany zapalne, powikłania po menopauzie, choroby wieńcowe serca. Niestety gdy zgromadzą się w nadmiernej ilości, niszczą zdrowe komórki: np. serca, mózgu, nerek, mogą uszkodzić komórki nerwowe, krwinki czerwone, a nawet w niektórych przypadkach uszkodzić materiał genetyczny w komórkach, co w efekcie może wywołać zmiany nowotworowe.

  • Usprawnienie krążenia

Umiarkowane spożywanie kawy, w postaci 2-4 filiżanki dziennie, wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększa przepływ krwi, a tym samym ukrwienie całego organizmu.

  • Profilaktyka migrenowa

Jest to kwestia dyskusyjna, ponieważ według niektórych uczonych, po wypiciu kawy arterie krwionośne znajdujące się w głowie ulegają zwężeniu, co minimalizuje skłonność do bólów migrenowych. Jednak w powszechnej opinii lekarzy zwycięża jednak pogląd przeciwny. Według nich kawa nie tylko nie pomaga, ale wręcz szkodzi paniętom cierpiącym na migrenę, zwiększając ryzyko wystąpienia bólu głowy. Zapewne prawda leży jednak po środku.

  • Wspomaganie odchudzania

Zawarta w kawie kofeina przyspiesza przemianę metaboliczną w organizmie, a w szczególności przemianę tłuszczów. Filiżanka kawy może „pomóc” osobom, które mają problemy z trawieniem.

  • Zwiększenie wydajności umysłowej

Jest to fakt, który zaważył na światowej karierze kawy. Kofeina i alkaloid zawarty w kawie, pobudza umysł i zwiększa pamięć krótkotrwałą, a zatem czasowo podnosi nasze IQ!

  • Dobra dla astmatyków

W medycynie kofeina od dawna stosowana jest jako środek do rozszerzenia oskrzeli. Szczególnie zalecana jest astmatykom oraz osobom z przewlekłym zapaleniem oskrzeli, ponieważ znacznie minimalizuje ilość ataków duszności.

Negatywny wpływ kawy na zdrowie

  • Podrażnianie

Kawa zawiera składniki drażniące układ pokarmowy, np.: woski z zewnętrznej części ziarna kawowego i kwasy garbnikowe. Osoby nadużywające kawy mogą odczuwać z tego powodu dolegliwości przewodu pokarmowego. Najzdrowsza jest kawa filtrowana, czyli przygotowana w każdy inny sposób, niż zalanie wrzątkiem i picie naparu bez odcedzania fusów. Wówczas poziom substancji drażniących w niej zawartych jest już alarmujący.

  • Usuwanie elektrolitów i witamin

Kawa powoduje zwiększone wydalanie wody z organizmu. Wraz z wodą usuwane są cenne sole mineralne, elektrolity i minerały − szczególnie takie jak: magnez, żelazo i wapń. Niedobory tych związków mogą prowadzić do uczucia przemęczenia, częstych zaparć, suchości skóry, syndromu suchego oka, bezsenności i stanów lękowych.

  • Zwiększenie ryzyka osteoporozy

Ten punkt bezpośrednio wiąże się z poprzednim. Nadmierne spożywanie kawy podnosi ryzyko wystąpienia osteoporozy, kawa bowiem zwiększa wydalanie wapnia z organizmu, a ubytki pobierane są niestety z naszych kości.

  • Nadkwaśność

Kawa wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych oraz żółci. Dlatego też osoby cierpiące na nadkwasotę powinny jej unikać i zastąpić np. kawą zbożową.