Kaczka w czerwonej cebulce. Mniam!

Polub nas na Facebooku

Serwowaliście kiedyś kaczkę? Nie wiedzieć czemu, wiele osób obawia się jej przyrządzania a wbrew pozorom przygotowanie kaczki wcale nie jest takie trudne!

5217475f6a359___055kaczkaKaczka zachwyca intensywnym aromatem oraz niezwykłą chrupkością, dlatego warto podjąć wyzwanie i zaserwować kaczkę np. w tym oto wykwintnym i niebanalnym wydaniu, czyli uduszoną w czerwonej cebulce.

Piersi kaczki w czerwonej cebulce

Potrzebne będą:

– 2 piersi z kaczki ze skórą,
– ząbek czosnku,
– 2 czerwone cebule,
– 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti,
– gałązka rozmarynu,
– pół szklanki bulionu mięsnego,
– 2 łyżki buliony mięsnego ( może być z kostki),
– Oliwa z oliwek Olitalia extra vergine,
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kaczki pokropić oliwą z oliwek Olitalia i włożyć do rozgrzanego garnka. Kiedy ,,puszczą” nieco tłuszczu, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę oraz rozmaryn. Kiedy piersi będą miały złotobrązowy kolor, odlać nadmiar tłuszczu i pokropić mięso octem balsamicznym, następnie dodać bulion, sól i pieprz. Dusić przez ok. 10 minut.

Tak przyrządzoną kaczkę najlepiej serwować pokrojoną w plastry w towarzystwie ziemniaczków i buraczków.

Smacznego!

info. i foto.: PR Solution