Jogurt w diecie wegetarian

Polub nas na Facebooku

W Polsce z roku na rok rośnie liczba wegetarian. Osoby niespożywające produktów pochodzenia zwierzęcego narażone są na niedobory witamin i minerałów. Wiele składników odżywczych zawartych w mięsie występuje również w jogurcie. Związek Polskich Przetwórców Mleka realizuje kampanię „Jogurt na dobry dzień”, akcentując dobroczynny wpływ jogurtu na organizm człowieka.

woman-eating-yogurt-with-fruit1

We wrześniu br. Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini przeprowadził pierwsze metodyczne badanie, którego celem było oszacowanie liczby społeczności wegetariańskiej w Polsce. Z badania wynika, że około 3,2 proc. dorosłych Polaków jest wegetarianami. Oznacza to, że w Polsce jest już ponad milion wegetarian.

Wegetarianizm to sposób odżywiania polegający na wyeliminowaniu z jadłospisu wszelkiego rodzaju ryb i mięs. Jednak bardzo liczną grupę wegetarian stanowią ludzie, dla których wegetarianizm jest również filozofią i stylem życia. Powodów, dla których ludzie przechodzą na bezmięsną dietę jest wiele. Wśród nich należy wymienić m.in. względy etyczne, zdrowotne, ekonomiczne oraz pobudki związane z troską
o środowisko naturalne.

Wegetarianizm nie jedno ma imię
Na ogół każdą osobę, która rezygnuje z jedzenia mięsa nazywamy wegetarianinem. Jednak istnieje kilka odmian wegetarianizmu, które różnią się między sobą ograniczeniami przy spożywaniu innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Laktoowowegetarianizm – dieta oprócz produktów roślinnych pozwala na spożywanie także jajek, mleka i jego przetworów oraz miodu.
Laktowegetarianizm – polega na rezygnacji ze spożywania nie tylko mięsa, ale także jajek i miodu. Dietę uzupełnia się produktami pochodzenia roślinnego oraz mlekiem i jego przetworami.
Owowegetarianizm – z diety wyłącza się prócz mięsa i ryb także produkty mleczne. Spośród wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego pozwala na spożywanie tylko jajek.
Weganizm – ten rodzaj wegetarianizmu wyklucza nie tylko mięso, ale też wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, a wiec mleko, sery, jajka i miód.
Frutarianizm – oprócz produktów pochodzenia zwierzęcego z diety wyklucza się także jedzenie jakichkolwiek owoców i warzyw, których zerwanie powoduje śmierć rośliny, czyli inaczej zniszczenie rośliny. Frutarianie żywią się wyłącznie tym, co samo spadnie z rośliny.
Witarianizm – polega na spożywaniu wyłącznie świeżych produktów pochodzenia roślinnego, niegotowanych. Mogą być one podgrzewane do temperatury 41°C. Ich zdaniem gotowanie niszczy enzymy oraz składniki mineralne, które znajdują się  owocach i warzywach. Nie pijają również herbaty ani kawy.
Liquidarianizm – tak samo jak w przypadku witarianizmu spożywane są tylko produkty pochodzenia roślinnego, jednak w odróżnieniu od niego wszystkie pokarmy przyjmowane są w postaci płynnej.
Sprautarianizm – odmiana wegetarianizmu polegająca na żywieniu się głównie kiełkami zbóż, warzyw i owoców.
Mięso – składniki odżywcze

Mięso dostarcza wielu składników odżywczych, zwłaszcza pełnowartościowego białka zawierającego wszystkie aminokwasy, witaminy z grupy B – w szczególności B12, która nie występuje w produktach roślinnych, a także witaminy A i D. Wśród związków mineralnych przodują, ze względu na ilość, potas, fosfor, chlor, sód i magnez. Jednak z punktu widzenia wartości odżywczej najważniejszym minerałem w mięsie jest żelazo, ze względu na wysoką zawartość oraz na łatwość wchłaniania.

Rezygnując ze spożywania mięsa należy pamiętać o zapewnieniu organizmowi alternatywnych źródeł witaminy B12 i D oraz składników mineralnych. Z uwagi na dopuszczalność spożywania produktów mlecznych, laktowegetarianie łatwiej mogą znaleźć w swojej diecie wartościowe produkty, które uzupełnią niedobory wynikające z niejedzenia mięsa, niż ci wegetarianie, którzy do jadłospisu nie dopuszczają produktów pochodzenia zwierzęcego.

Jogurt w diecie wegetarian
Jogurt w diecie wegetarian jest bardzo istotny, ponieważ jest alternatywnym dla mięsa źródłem bardzo dobrze przyswajalnego białka. Uzupełnienie diety wysokobiałkowym przetworem mlecznym jest racjonalnym żywieniowo wyborem. Białko mleczne zawarte w jogurcie jest bogate w lizynę i dlatego jogurt doskonale uzupełnia niedobór tego aminokwasu w białkach produktów zbożowych np. w pieczywie lub płatkach.

Jogurt jest również bogaty w wapń, który przede wszystkim odpowiada za prawidłową budowę kości i niektórych ścian komórkowych. Dieta uboga w ten pierwiastek może prowadzić do osłabienia układu kostnego, a w konsekwencji nawet do odwapnienia kości, czyli osteoporozy. Dodatkowo wapń wpływa na wiele procesów w organizmie. Jest ważny przy prawidłowej pracy mięśni i serca, krzepliwości krwi, przewodzeniu nerwowym czy też wspiera prawidłowe funkcjonowanie enzymów trawiennych. Odpowiednie przyswajanie wapnia następuje przy właściwej ilości fosforu i właśnie takie proporcje są w jogurcie.

Źródłem dobrze przyswajalnej witaminy B12 jest nie tylko mięso, ale też nabiał, w tym oczywiście jogurt, który zawiera jej wyjątkowo dużo. Witamina B12 jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu nerwowego oraz do produkcji czerwonych krwinek. Wpływa na poprawę pamięci i zapobiega anemii, która bardzo często występuje u osób rezygnujących ze spożywania mięsa i ryb. Jednym z głównych objawów niedoboru witaminy B12 jest zmęczenie i apatia. Niedokrwistość spowodowana niedoborem tej witaminy grozi tylko tym wegetarianom, którzy rezygnują ze wszystkich substancji pochodzenia zwierzęcego, czyli w ogóle nie spożywają produktów mlecznych.

Jogurt naturalny to również źródło potasu (składnik istotny dla prawidłowego funkcjonowania serca), magnezu (wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego) oraz witaminy A (niezbędna do prawidłowego widzenia) i witaminy D (wzmacnia układ kostny). Dodatkowo niskie pH jogurtu powoduje, że wapń, fosfor oraz magnez przybierają formę jonową, co w konsekwencji sprzyja ich wchłanianiu w jelicie.

Jak widać jogurt jest alternatywnym źródłem wielu składników odżywczych, które znajdują się w mięsie. Z tego względu jest cenionym elementem diety wegetariańskiej. Prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska zawierająca jogurt jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na większość niezbędnych witamin i minerałów.

Związek Polskich Przetwórców Mleka realizuje kampanię „Jogurt na dobry dzień”, której celem jest edukacja społeczeństwa na temat zalet spożywania jogurtu.
Więcej informacji o kampanii na www.jogurtnadobrydzien.pl