Jesień pod znakiem cukinii!

Polub nas na Facebooku

Surowa, pieczona, smażona, duszona, gotowana, do obiadu, na kolację, na przystawkę – sposobów i okazji, by przyrządzić cukinię jest wiele. Teraz, kiedy sezon na nią jest w pełni, warto sięgać po to warzywo szczególnie chętnie – potrawy z cukinii są łatwe w przyrządzeniu, smaczne, a ponadto zdrowe. Idealnie pasują na coraz chłodniejsze, jesienne dni.
Autor przepisów: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Penne z cukinią

pasta with zucchini


Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ pęczka świeżej kolendry,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 paczka makaronu penne (400 g),
  • 3 łyżki sosu serowego Tarsmak,
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Cukinię umyć, pokroić w średniej grubości plastry i podsmażyć na oliwie. Doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną kolendrę. Całość chwilę poddusić, następnie dodać ugotowany al dente makaron, sos serowy Tarsmak i wymieszać.

—————————————–

Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym

Zucchini halves stuffed with minced meat

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 800 g mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 1 świeża papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej Tarsmak
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w kostkę cebulę oraz paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Masę mięsną dokładnie wymieszać i napełnić nią cukinie. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i polać sosem z wymieszanej musztardy sarepskiej Tarsmak i śmietany. Całość posypać obficie startym żółtym serem. Piec w temp. 180°C przez ok. 45 minut.

—————————————–

Koszyczki z cukinii i ricotty

basket of stuffed zucchinis with ricotta and pistachio
Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 300 g sera ricotta
  • 1 garść orzeszków pistacjowych
  • 3 łyżki sosu chrzanowego Tarsmak
  • skórka z jednej cytryny
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Cukinię umyć i wyciąć z niej małe koszyczki, wydrążając miąższ ze środka. Na dno koszyczków nałożyć sos chrzanowy Tarsmak, a następnie ricottę. Serek posypać posiekanymi pistacjami i drobno posiekaną skórką ze sparzonej cytryny. Całość pokropić oliwą z oliwek.