Jak zapobiec i leczyć zgagę w ciąży?

Polub nas na Facebooku

pregnant-woman-with-flowerCiąża to bardzo szczególny okres w życiu kobiety. Czas zmian, wielkiego planowania, długiego oczekiwania i ogromnej radości. Niestety przez te 9 miesięcy kobiety mogą doświadczać wielu dolegliwości. Do klasycznych objawów kojarzonych z ciążą zalicza się poranne mdłości, opuchnięte stopy i najdziwniejsze zachcianki. Ale czy tylko? Zdarza się, że przyszła mama zmaga się z innymi przypadłościami – na przykład ze zgagą.

  • Twoje ciało się zmienia.

Zgaga w ciąży jest często konsekwencją fizjologicznych zmian, jakie przechodzi ciało kobiety. Dużą rolę odgrywają hormony, które odpowiadają za utrzymanie ciąży i zmieniające się proporcje ciała. Rosnące dziecko w brzuchu mamy to nie tylko dodatkowe kilogramy, ale też ciągły ucisk płodu na organy wewnętrzne. Skutkiem tak radykalnych zmian może być pojawienie się piekącego bólu w okolicy przełyku, który może prowadzić nawet do zwracania treści pokarmowej. Aż 60% kobiet cierpi na zgagę w trakcie ciąży.

  • Zmień zasady.

Istnieją dodatkowe czynniki, które zwiększą ryzyko pojawienia się przykrego uczucia pieczenia. Dla Twojego dobrego samopoczucia w czasie ciąży musisz zmienić nawyki żywieniowe. Zastąp obfite, smażone kolacje kilkoma mniejszymi, lżejszymi i przyrządzanymi na parze posiłkami. Nawet jeśli przytłacza Cię ilość obowiązków, pamiętaj, żeby regularnie jeść i dokładnie przeżuwać. Pozwól sobie na chwilę odpoczynku po jedzeniu, najlepiej w pozycji siedzącej. Utwórz własną listę zakazanych produktów – musi się na niej znaleźć mocna kawa i herbata, napoje gazowane i słodycze.

  • Weź lek.

Czasami, niestety nie wystarczy zadbać o prawidłowy styl życia, a koniecznością staje się skorzystanie z pomocy farmakologicznej. Warto wtedy zastosować Gaviscon, bezpieczny lek, który może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Zawiera on naturalne składniki, a efekt farmakologiczny uzyskiwany jest poprzez mechaniczne działanie. Dzięki zawartym w nim składnikom przynosi ulgę już po trzech minutach od zażycia*. Jednym z głównych składników Gavisconu jest alginian sodu, który w połączeniu z kwasem solnym żołądka tworzy warstwę żelu, będącą mechaniczną przeszkodą w cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. W przypadku długotrwałego występowania zgagi, należy skonsultować się z lekarzem. Gaviscon dostępny jest w formie tabletek, zawiesiny w butelce i praktycznych saszetkach – dzięki temu możesz zawsze mieć go przy sobie.

* dotyczy zawiesiny doustnej

info. i foto.: materiały prasowe