Gorąca pizza z własnego piekarnika!

Polub nas na Facebooku

Coraz częściej do domu przychodzimy zziębnięci i tęsknimy za polarowym kocem i czymś gorącym do jedzenia. W takie dni, gdy marzysz o szybkim i sycącym posiłku, najlepszym wyborem jest domowa pizza. Zrób przegląd lodówki, wybierz ulubione składniki i dodaj im nieco pikantności. Ostry sos rozgrzeje organizm, a kapsaicyna zawarta w chilli poprawi humor.

Domowa_pizza_z_TABASCO

Myśląc o ciepłym posiłku, od razu na myśl przychodzą pieczone dania a w tym także szybka i uwielbiana przez miliony ludzi na świecie, pizza. Choć wariacji na jej temat jest wiele, większość tradycyjnych składników, zwyczajnie się „przejadło”. Jak zatem wprowadzić w to popularne danie trochę finezji? Najłatwiej – aromatycznymi sosami. Zamarynowanie kurczaka w Teriyaki nadaje mięsu niesamowitej słodyczy, a jako dodatek z pewnością przypadnie do gustu fanom pizzy hawajskiej. Osoby preferujące delikatne smaki, chętnie sięgną po sosy śmietanowe, które w połączeniu ze zeszkloną cebulą i boczkiem połączą się w słynną carbonarę. Dla miłośników mocniejszych wrażeń, ideałem będzie linia kultowych, pikantnych sosów, w której każdy ma inny aromat i skalę ostrości. Najostrzejszy z nich to wywodzący się z gorącej Jamajki sos TABASCO® Habanero – warto go dozować bardzo ostrożnie.

Co jesienią może znaleźć się na pizzy? Najtaniej będzie zaopatrzyć się w jesienne warzywa – kolorowe papryki, słodkie pomidory, szpinak, cukinię, bakłażana. Wybór jest niesamowicie bogaty. W zależności od tego jakie wybierzemy dodatki, dobieramy również ser. Oprócz klasycznej, śnieżnobiałej mozzarelli, warto sięgnąć po oscypek (genialny w połączeniu z żurawiną), ser pleśniowy (świetny z brokułami lub figami), czy grecką fetę. Sprawdzą się też wszelkie długo dojrzewające wędliny lub dobrze doprawiona, mielona wołowina. Jeśli masz kulinarny zapał możesz też eksperymentować z ciastem, wybierając różne rodzaje mąki lub zmieniając ich proporcje. Ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia, a smakowite „testy” z pewnością nikogo nie znudzą.

Gorrrąca pizza na lodowate wieczory:
Domowa pizza z TABASCO®

Ciasto baza:

  • Ok 500g dobrej mąki pszennej,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 150ml ciepłej wody,
  • Pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oliwy

Drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie rozmieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy baza:

  • 250g pomidorów pelati,
  • Kilka ząbków czosnku,
  • Świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek.
  • Łyżeczka octu balsamicznego
  • Sos TABASCO® Habanero
  • Cukier
  • Świeżo mielony pieprz i sól
  • 3 łyżki oliwy

Pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodajemy garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać i ostatecznie doprawić do smaku nadając pożądaną ostrość kilkoma kroplami TABASCO®.

Farsz:

  • Kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • Duża garść świeżego szpinaku
  • Kilka plasterków dobrej szynki
  • Kulka mozarelli
  • 4 jajka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • masło
  • Kawałek parmezanu
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na 4 równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych i plasterków szynki i mozarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i na każdą pizzę wybić całe jajko i posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około15 minut aż spód nabierze złotobrązowego koloru a jajka się zetną. Jeść obłędnie gorącą prosto z pieca!