Polub nas na Facebooku

Są podstawą każdej diety, obfitują w zdrowe minerały, cukry i witaminy. Bez nich nie moglibyśmy (zdrowo) egzystować. O czym mowa? Oczywiście o warzywach i owocach. Korzystajmy z nich do woli! Od tego przybytku, głowa (ani żołądek) na pewno nas nie zabolą.
Tekst: Paweł Płaczek

eliksiry1

Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce są najlepszym antidotum na prawie wszystkie przewlekłe dolegliwości, w tym nadciśnienie, choroby serca, cukrzycę, reumatyzm, nowotwory, udar, otyłość i demencję starczą, a nawet zmarszczki. Oczywiście, nie należy sądzić, że same w sobie wyleczą nas ze wszystkich chorób świata, cudów nie ma! Wspomogą jednak farmaceutyki i wzmocnią ich działanie. Co jednak zrobić, gdy nie przepadamy za owocami i warzywami w postaci surowej, ani tym bardziej gotowanej a na samą myśl o marchewce z groszkiem lub gotowanej brukselce dostajemy gęsiej skórki, bo przypomina nam się koszmar z dzieciństwa, kiedy wbrew naszej woli codziennie raczono nas tym „specjałem”? Rozwiązanie jest bardzo proste: nauczmy się robić koktajle! Są szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu, a do tego po postu… smaczne. Zobaczysz, będą kusić apetycznym wyglądem i aromatem. Oto kilka naszych przepisów na te najzdrowsze z napitków…

Przepisy pełne witamin:

Jabłko kontra dymek
Brytyjskie badania, które objęły 2,5 tysiąca mężczyzn w średnim wieku, pokazały, że ci z nich – w tym nawet i palacze! – którzy jedli pięć albo więcej jabłek w tygodniu, mieli niemal cztery razy lepszą pojemność oddechową płuc i sprawniej działający układ oddechowy niż panowie stroniący od tego owocu. Przyczyna? Antyoksydanty zawarte w jabłkach chronią płuca przed zanieczyszczeniami ze strony środowiska i czynnikami drażniącymi, w tym dymem tytoniowym.
Składniki koktajlu:

  • 2 jabłka,
  • 1 mango,
  • 200 ml mleka sojowego,
  • 2 łyżeczki otrębów pszennych,
  • łyżka melasy

Owoce obieramy i miksujemy wraz z mlekiem i otrębami.

Bananowy song
Banany zawierają tyrozynę mającą wpływ na jasność myślenia, zdolności twórcze i koncentrację. Bogate są w magnez, jod, potas i witaminę C. Zawierają także tryptofan – aminokwas, z którego tworzy się serotonina. Jedząc więc banany, przestaniemy być nadpobudliwi i będziemy lepiej spali.
Składniki koktajlu:

  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 dojrzałe banany,
  • sok z 2 pomarańczy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka zarodków pszennych

Wyciskamy sok z pomarańczy i miksujemy wraz z resztą składników.

Naukowy ananas
Te cytrusy powinny znaleźć się w menu osób uczących się i intensywnie pracujących umysłowo. Dla poprawienia pamięci warto codziennie pić szklankę soku z ananasa.
Składniki koktajlu:

  • 1 świeży ananas,
  • sok z 2 granatów,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 gruszki,
  • 1 łyżka zarodków pszennych

Soki z limonki i granatu mieszamy. Dodajemy do nich resztę składników i dokładnie miksujemy.

Suszone owoce
Jest w nich między innymi dużo zdrowych cukrów, które dodają energii i zwiększają wydzielanie endorfin. Z kolei zawarty w nich magnez pozwala utrzymać w dobrej formie układ nerwowy. W sumie taka „suszonka” to prawie tak samo skuteczny lek antydepresyjny jak prozac.
Składniki koktajlu:

  • 4 marchewki,
  • 1 seler,
  • 2 pomidory,
  • 1 papryka,
  • 10 g suszonych żurawin
  • 5 g suszonych moreli
  • natka pietruszki

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przed podaniem możemy lekko doprawić do smaku ziołami.