Domowy obiad w pracy – Sałatka ze szparagami

Polub nas na Facebooku

W Japonii panuje moda na tzw. Bento – pojedyncze dania na wynos, ozdobione i ułożone w estetyczny oraz fantazyjny sposób. Samodzielnie przygotowywane posiłki do pracy, które są tam normą, stają się modne również w Polsce.

foto.:
foto.:

Spośród wielu dostępnych na rynku Lunchboxów – pudełek na drugie śniadanie, możemy wybrać idealny dla swoich potrzeb. Od naszych preferencji smakowych będzie zależało, co do niego włożymy.

Polacy nie jedzą w pracy!

Według badań przeprowadzonych przez grupę badawczą Ipsos na zlecenie Sodexo On-site Services, wynika, że 32 % Polaków zjada jeden posiłek w pracy. Najczęściej wybieranym daniem na drugie śniadanie są oczywiście kanapki. Popularne są także gotowe dania, które przed podaniem należy jedynie zalać gorącą wodą. Jest to szybka, ale zarazem dość niezdrowa forma posiłku, dlatego warto zastąpić ją daniem przygotowanym samodzielnie.

Co zabrać do pudełka

– Najlepiej na lunch sprawdzają się sałatki, zupy oraz klasyczne kanapki – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy i dodaje: – Aby ograniczyć czas podczas przygotowywania lunchboxu, możemy odłożyć porcję przygotowanego już wcześniej mięsa czy ugotowanego makaronu i wykorzystać je do stworzenia nowego dania na lunch. Aby samodzielnie przygotowany lunch nie tylko nam smakował, ale również zapewnił wszystkie wartości odżywcze, musimy także pamiętać, żeby skomponować go we właściwy sposób. Prawidłowo zbilansowany powinien składać się z: – 25% węglowodanów (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty lub z pszenicy durum – semoliny, kasza, pieczywo razowe) – 25% białek (chude mięso, ryby, sery, jajka) – 50% warzyw (najlepiej sezonowych, różnorodnych, kolorowych).

Własnego lunchboxu warto zwrócić uwagę, czy posiada on tzw. matę chłodzącą, która zabezpieczy nasze danie w drodze. Jeżeli mamy w pracy mikrofalówkę, warto zainwestować w pojemnik, w którym bezpośrednio będzie można podgrzać posiłek. Najlepiej sprawdzają się pojemniki wielokomorowe, dzięki którym możemy zaplanować wielodaniowy obiad w pracy oraz zapobiec wymieszaniu się smaków jego składników. Dla miłośników sałatek idealnym rozwiązaniem będzie dodatkowy pojemnik na dipy i sosy.

Kulinarne inspiracje na lunchbox

Sałatka ze szparagami 

Składniki: 

  • Międzybrodzki Makaron Świderki – 250 g
  • Szparagi – 15 szt.
  • Szynka parmeńska – 4 plastry
  • Ser do posypania
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny -pół łyżki
  • Sok z cytryny pół łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

1. Gotujemy al dente Międzybrodzki Makaron świderki.

2. Szparagi delikatnie podgotowujemy na parze, a szynkę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni.

3. Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką.

4. Mieszamy ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy makaron.

5. Na gotowe danie sypiemy starty ser. Gotowe!

info. i foto.: materiały prasowe