Dieta w ciąży

Polub nas na Facebooku

 Ciąża jest często powodem do zmiany stylu życia i sposobu odżywiania. Przyszłe mamy w trosce o nienarodzone są skłonne zrobić wiele, żeby dziecko rozwijało się prawidłowo. W ciąży jemy dla dwojga, a to, co jemy, spożywa także nasze dziecko.

pinterest
pinterest

Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety, więc wymaga radykalnych zmian. W ciąży warto stosować 4 podstawowe zasady żywieniowe.

Po pierwsze, dieta powinna być bogata w owoce i warzywa, ponieważ w czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, które są konieczne, aby płód rozwijał się prawidłowo. Jedzmy różne warzywa i owoce, gdyż dzięki temu dostarczymy organizmowi odpowiednią dawkę witamin i składników mineralnych. Najwięcej powinno się jeść zielonych warzyw, bo są najlepszym źródłem kwasu foliowego, witamin A, B, C, E, K, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Zwłaszcza kwas foliowy jest w ciąży zalecany, bo wpływa na prawidłowy rozwój mózgu i rdzenia kręgowego dziecka, a zapotrzebowanie na ten składnik diety wzrasta w ciąży o połowę. Dlatego talerz przyszłej mamy powinien być zielony.

Po drugie, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białko i żelazo w diecie ciężarnej nie powinno zabraknąć białego mięsa, np. drobiowego i ryb: łososia, pstrąga, śledzia, karpia i sardynek. Unikajmy surowego ze względu na ryzyka wystąpienia zakażenia toksoplazmozą, pasożytami i listeriozą.

Po trzecie, posiłki powinny być zdrowe, regularne i urozmaicone. Na czas ciąży zrezygnujmy z odchudzania i głodówek, gdyż organizm domaga się teraz zdrowego odżywiania. Unikajmy pustych kalorii i niezdrowych przekąsek, np. frytek i pizzy.

Po czwarte, zrezygnujmy z alkoholu i ograniczmy kawę lub z niej zrezygnujmy. Alkohol jest w ciąży kategorycznie i nieodwołalnie zabroniony w każdej ilości, ponieważ uszkadza płód nieodwracalnie. Natomiast nadmiar kawy może doprowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu oraz wypłukuje z organizmu magnez i wapń.