Dieta dla małego geniusza.

Polub nas na Facebooku

By otrzymać celujące oceny, nie wystarczy dobrze przygotować się do lekcji, ale także pamiętać o codziennym zdrowym i pożywnym śniadaniu. To właśnie ono wspomaga koncentrację i pamięć oraz daje siłę do nauki, szczególnie w okresie egzaminów gimnazjalnych i maturalnych.

images (2)Od kwietnia rusza sezon egzaminów. W tym miesiącu uczniowie zdawać będą egzamin gimnazjalny, a w maju licealiści zmierzą się z maturą. Już teraz warto zadbać o właściwe przygotowanie do nich, wprowadzając odpowiednią dietę, która ma wpływ na kondycję intelektualną uczniów. Jest to niezwykle istotne dla osób, które mają przed sobą egzaminy, wiążące się z wzmożonym wysiłkiem intelektualnym, porównywalnym do wysiłku maratończyka.

Przed egzaminami, należy jeść 4-5 regularnych posiłków dziennie, z których śniadanie jest najważniejsze. Zapewnia ono organizmowi 25% potrzebnej energii, dostarcza niezbędnych witamin i mikroelementów, a dzięki temu pozwala na szybsze przetwarzanie informacji i przyswajanie wiedzy.  Zmniejsza także ryzyko podatności na stres, poprawia nastrój oraz pomaga utrzymać stałą wagę.

Warto również pamiętać, że zbyt długie odstępy między posiłkami negatywnie wpływają na metabolizm i koncentrację oraz obniżają poziom glukozy we krwi, dlatego między 3 głównymi posiłkami należy zjeść 2 mniejsze: drugie śniadanie oraz podwieczorek. Mogą się one składać
z:

  • owocu,
  • jogurtu z muesli lub kanapki z chudą wędliną,
  • pomidorem,
  • sałatą,
  • posmarowaną dobrym tłuszczem roślinnym, np. margaryną Śniadaniową.

W diecie ucznia powinny obowiązkowo znaleźć się:

  • ryby, bogate w kwasy omega-3, które poprawiają sprawność myślenia, rozumienia i zapamiętywania,
  • a także produkty bogate w białko takie, jak jogurty, chuda wędlina, półtłuste sery.

Nie można zapominać o owocach i warzywach, które wzmacniają koncentrację, a także o produktach pełnoziarnistych np. ciemne pieczywo, muesli, które dostarczą energii do nauki.

Natomiast na stres i zmęczenie najlepsze są banany, suszone morele, czy orzechy – radzi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, organizator akcji „Śniadaniowa Klasa” — W dzień samego egzaminu należy zjeść pożywny pierwszy posiłek, a także wziąć ze sobą kanapkę na drugie śniadanie.

info. i foto.: materiały prasowe