DHA dla mamy i maluszka.

Polub nas na Facebooku

DHA, najcenniejszy składnik z grupy kwasów omega 3, ma znamienny wpływ na nasze zdrowie. W bardzo istotny sposób wpływa także na prawidłowy rozwój płodu i niemowląt, dlatego najnowsze wytyczne polskiej Grupy Ekspertów oraz Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego mówią, że kobiety w ciąży i karmiące matki szczególnie powinny zatroszczyć się o obecność DHA w swojej diecie.

images (9)Tłuste ryby morskie, śledzie, makrele czy łososie dostarczają cennych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, z których najcenniejszym, bo najłatwiej przyswajalnym, jest DHA. Wspomagają one prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego i są niezbędne do prawidłowego rozwoju komórek nerwowych, mózgu i oczu płodu i rozwijającego się dziecka.  Jednak jak pokazują badania ponad 90% kobiet w Polsce spożywa ryby rzadziej niż wymagane dwa razy w tygodniu, co jest niewystarczające dla dostarczenia odpowiedniej ilości DHA. Dlatego bardzo istotna jest suplementacja diety odpowiednimi preparatami.

Ciąża jest wyjątkowym czasem zarówno dla kobiety jak i  płodu, dlatego przyszła mama powinna zadbać o odpowiednią dietę. Jednym z ważniejszych jej elementów są kwasy tłuszczowe z grupy omega – 3, które są m. in. w tłustych rybach morskich. Odpowiedzialne są one za prawidłowy rozwój mózgu oraz oczu dziecka. Jeśli kobiety spożywają  za mało ryb lub zwyczajnie ich nie lubią powinny podczas ciąży i okresu karmienia zatroszczyć się o suplementację” – mówi dr Małgorzta Gołkowska, neonatolog, pediatra z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

Najnowsze standardy Komisji Europejskiej określają, że kobiety w ciąży oraz matki karmiące powinny przyjmować minimum 200 mg DHA dziennie. Przyjmowanie DHA zalecają także polska Grupa Ekspertów oraz polskie Towarzystwo Ginekologiczne. Mówią oni, że w przypadku kobiet, które wcale nie spożywają ryb dawka ta powinna wahać się pomiędzy 400 a 600 mg dziennie.

DHA oprócz wpływu na prawidłowy rozwój mózgu i oczu płodu i niemowląt do 12 miesiąca życia ma szersze działanie. Odpowiednia ilość  DHA w diecie kobiety ciężarnej zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań okołoporodowych oraz poporodowej depresji.

info.: Public Dialog, Verco Sp. z o.o.