Deser na zdrowie, czyli pudding ryżowy z wiśniami i migdałami.

Polub nas na Facebooku

Kremowy, pyszny, z nutą słodkiej wanilii, migdałami i wiśniami. Taki właśnie jest Ris a la mande – tradycyjny duński deser. Jeśli chcesz zachwycić swoją rodzinę i zaskoczyć znajomych, pudding ryżowy z migdałami i ciepłym sosem wiśniowym będzie strzałem w dziesiątkę!

Wyjątkowe i oryginalne połączenie migdałów, aromatycznej wanilii i kwaskowatych wiśni z pewnością na długo pozostanie w ich pamięci. Smaku Ris a la mande nie da się szybko zapomnieć.

51f64cd61aeb4___018puddingryzowy
foto.: Kupiec

Poniższy przepis na Ris a la mande wykorzystano w programie Dzień Dobry TVN, znajdziesz go również na stronie www.ZdroweNieNudne.pl

Składniki:

– 1 szklanka Ryżu Arborio do Risotto firmy Kupiec

Pierwszy krok:

– 1 1/4 szklanki wody
– 4 1/2 szklanki mleka
– 2 laski wanilii

Drugi krok:

– 1 1/2 szklanki śmietany 36%
– 3 łyżki cukru pudru
– 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
– 2 całe migdały
– 100 g drobno posiekanych migdałów

Sos wiśniowy:

– 400 g mrożonych wiśni
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 300 ml wody

Przygotowanie:

Wodę z ryżem gotować przez kilka minut i dodać mleko. Z lasek wanilii wyskrobać nasiona, dodać razem z całymi laskami do ryżu. Przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu aż ryż zacznie się rozpadać. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do chłodnego ryżu razem z aromatem migdałowym, całymi i posiekanymi migdałami. Delikatnie wymieszać. Wiśnie zagotować z 250 ml wody. W pozostałej wodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać do gotujących się wiśni ciągle mieszając. Ryż podawać z ciepłym sosem wiśniowym.

info.: materiały prasowe