Dania jednogarkowe na zimę!

Polub nas na Facebooku

sos-sojowy-ciemny-kikkom_1753Kuchnia jest sercem naszego domu, to tutaj spędzamy większość czasu chcąc uraczyć naszych domowników pysznymi oraz atrakcyjnie przyrządzonymi potrawami. W sezonie jesienno-zimowym na stołach królują pyszne, treściwe i sycące dania, których aromat przywołuje minione lato. Niekiedy wydaje się, że przygotowanie pożywnych posiłków jest pracochłonne i wymaga od nas sporej dawki cierpliwości. Nic bardziej mylnego, przyjemnym i prostym sposobem na umilenie czasu w kuchni jest sięgnięcie po przepisy na dania jednogarnkowe.

Co to jest danie jednogarkowe?

Co raz częściej szukamy receptur, które uczynią nasze gotowanie szybkim i przyjemnym. Do takich z pewnością należą przepisy na dania jednogarnkowe, które idealnie wpisują się w kalendarz współczesnej, zabieganej pani domu. Są sprawdzonym sposobem na szybki obiad i zapewniają bogactwo możliwości. Wystarczy mieć ze sobą tradycyjny garnek lub wok, a następnie eksperymentować z różnymi składnikami. Kombinacji jest wiele. Do garnka możemy włożyć mięso wołowe, wędzony boczek, pomidory, paprykę, cebulę, kukurydzę czy papryczkę chilli oraz garść ulubionych przypraw. Taki obiad na pewno będzie sycący i pełnowartościowy oraz rozgrzeje zziębnięty organizm, szczególnie po całym dniu spędzonym na zimnym powietrzu.

Skąd się wzięło danie jednogarkowe?

Dania jednogarnkowe znajdziemy w kuchni staropolskiej jak również w innych zakątkach świata. Popularnym daniem polskiej kuchni regionalnej jest forszmak lubelski – potrawa przygotowana na bazie wędzonego boczku, kiszonych ogórków z dodatkiem przecieru pomidorowego. Z dań kuchni europejskiej można przygotować aromatyczne zupy gulaszowe takie jak węgierski bogracz czy rosyjski strogonow. Będą wyśmienitym gorącym daniem na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi Z kolei dla osób, które preferują pikantną kuchnię proponujemy meksykańskie chilli con carne – sycące danie obiadowe na bazie mielonego mięsa wołowego, doprawione papryczką chilli podawane z ryżemu lub plackami tortilli.

Czym przyprawiać dania jednogarnkowe?

Chcąc nadać potrawom niepowtarzalnego aromatu oraz smaku warto sięgnąć po oryginalne przyprawy orientalne takie jak sos sojowy, curry, kurkuma, kardamon. Mieszkańcy Dalekiego Wschodu przywiązują szczególną wagę do sosów sojowych, ze względu na ich walory smakowe jak również ich dobroczynne oddziaływanie na organizm. Eksperci zachęcają do sięgania po japońskie, naturalnie warzone sosy sojowe, jak np. Kikkoman. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Ich produkcja jest w pełni naturalna. Sosy są produkowane wyłącznie ze świeżych składników: ziarna soi, pszenicy, wody oraz soli. Podczas prawie sześciomiesięcznego nieprzerwalnego procesu warzenia powstaje 300 różnych aromatów. Nadają one sosom Kikkoman szczególną oraz niespotykaną jakość. Dzięki czemu są niezastąpioną przyprawą dla wszelkich mięs, drobiu, ryb, makaronów, potraw warzywnych oraz ryżowych. Ciekawostką jest fakt, że można z niego przygotowywać inne sosy, a także dipy oraz dressingi. Orientalna nuta sosu pozwala wydobyć pełnię smaku, troszcząc się jednocześnie o nasze zdrowie.

Oto kilka przepisów na dania jednogarnkowe z użyciem sosu sojowego Kikkoman:

  • Gulasz wołowy z chilli i sosem sojowym Kikkoman

Składniki:

– 150 g ryżu basmati

– 2 czerwone cebule

– 2 marchewki

– 60 g polędwicy wołowej cienko pokrojonej w paski

– 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman

– 100 ml bulionu

– pół papryczki chilli

– 115 g szpinaku

– 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Ugotuj ryż. W garnku podsmaż posiekaną cebulę, chilli oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż około 10 minut. Dodaj sos sojowy Kikkoman oraz pół szklanki bulionu, kolejno posiekany szpinak i gotuj około 30 minut. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.

  • Zupa krem z ziemniaków, grzybów i sosem sojowym Kikkoman

Składniki:

– 250 g pieczarek

– 1 duża cebula

– 250 g ziemniaków

– 1 łyżka masła lub margaryny

– 0,5 litra bulionu

– 125 g tofu

– 2-4 łyżki sosu sojowego Kikkoman

– świeżo mielony pieprz

– 2 łyżki sherry

– bazylia

Roztop masło lub margarynę w rondlu a następnie podsmaż pieczarki. Gdy się podsmażą wyjmij na oddzielny półmisek. Do rondla wrzuć cebulę oraz ziemniaki, podsmaż przez 5 min, a następnie dolej bulion i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Tofu przed użyciem włóż do wody na 5 minut, po wyjęciu odsącz i pokrojony w kostkę dodaj do gotującego się bulionu z warzywami. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem, do momentu kiedy konsystencja będzie gładka i pienista. Doprowadź do wrzenia. Dopraw sosem sojowym, pieprzem oraz sherry. Na końcu dodaj pieczarki. Danie wyśmienicie smakuje podane z bazylią.

info. i foto.: materiały prasowe