Co powinno jeść niemowlę?

Polub nas na Facebooku

Portrait of pregnant woman with big lollipopNa zdrowie i szczęśliwą przyszłość naszych dzieci wpływa wiele czynników m.in. czynniki żywieniowe. Wśród tych ostatnich wskazuje się na sposób żywienia kobiety ciężarnej oraz żywienie w okresie niemowlęctwa.

Właśnie wtedy dziecko rośnie i rozwija się najszybciej, a jego metabolizm jest szczególnie wrażliwy na programujący wpływ żywienia. Jest to również właściwy moment, by rozpocząć kształtowanie dobrych zwyczajów żywieniowych, które zaowocują zdrowiem naszego dziecka w przyszłości.

Mówiąc w sposób najprostszy, programowaniem żywieniowym nazywamy wpływ czynników żywieniowych działających w okresie krytycznym na metabolizm organizmu i zdrowie w wieku dorosłym – tłumaczy Prof. dr hab. n. med. Piotr Socha. – Okresy „krytyczne” to czas szybkiego rozwoju tkanek i narządów, które są wówczas podatne na trwałą modyfikację wybranych procesów metabolicznych. Szczególnie wrażliwy na taki „programujący” wpływ jest organizm szybko rozwijającego się płodu i niemowlęcia.

Pierwsze badania dotyczące programowania żywieniowego mówiące o tym, jak pod wpływem niedoborów w diecie ciężarnych kobiet zwiększyło się ryzyko zachorowania przez ich dzieci na cukrzycę typu 2, nadciśnienie i choroby układu krążenia pochodzą już z I połowy XX wieku. W ostatnich latach takich doniesień jest coraz więcej, a z najnowszych zaś wynika, że pierwszy rok życia to najlepszy moment, by zarówno ukształtować dobre zwyczaje żywieniowe, jak i korzystnie programować zdrowie naszego dziecka.

9Badania zrealizowane w 2011 r. przez Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” we współpracy Fundacji NUTRICIA, które oceniają sposób żywienia i zwyczajów żywieniowych niemowląt w wieku 6 i 12 miesięcy niestety nie są zbyt optymistyczne. Jego wyniki wykazują m.in. że jedynie 7% matek stosuje się do kalendarza żywieniowego, a szczególnym problemem jest nadmierna liczba karmień w ciągu doby, a ponad 20% niemowląt zarówno 6-miesięcznych jak i 12 miesięcznych je posiłki 10 i więcej razy na dobę, nie licząc drobnych przekąsek. Należy również zwrócić uwagę na sposób przygotowania mleka modyfikowanego, gdyż nie zawsze rodzice postępują zgodnie z zaleceniem producenta – aż 1/5 matek robi to niezgodnie z zaleceniami producenta. Istotnym problemem trwającym od wielu lat jest nieodpowiednia suplementacja witaminy D, odbiegająca od rekomendacji, z którego to powodu dzieci cierpią na jej niedobór.

To co podajemy naszym dzieciom, jak podchodzimy do karmienia, nasze zwyczaje żywieniowe, to wszystko będzie miało odzwierciedlenie za jakiś czas w żywieniu, zdrowiu i jakości życia naszego dziecka w przyszłości – komentuje Prof. dr hab. n. med. Piotr Socha.

Tak więc nie tylko prawidłowa dieta w pierwszym roku życia pozytywnie moduluje metabolizm i co za tym idzie zdrowie w życiu dorosłym, ale również odpowiednie podejście do jego karmienia. O ile bardzo ważne dla rozwoju społecznego i emocjonalnego dziecka jest wspólne spożywanie posiłków razem z rodzicami i rodzeństwem, to należy jednak pamiętać o tym, aby sam posiłek dostosowany był do wieku naszego dziecka.

niejadekNależy pamiętać, że niemowlę nie zje większej ilości pokarmu niż ono chce, a zmuszając dziecko do jedzenia można je łatwo do tej czynności zniechęcić – mówi dr Aleksandra Piotrowska – Co więcej stosowanie różnych behawioralnych sztuczek takich jak: karmienie w trakcie zabawy czy zachęcanie do jedzenia słodkimi i słonymi przekąskami, może w prosty sposób ukształtować złe nawyki żywieniowe.

Dziecko powinno czerpać przyjemność z jedzenia i próbowania smaków. Co ważne, w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych przyda się dużo cierpliwości i pogody ducha, bo powinniśmy maluchy jak najwcześniej zachęcać do prób samodzielnego jedzenia, co często kończy się bałaganem. Usamodzielnienie dziecka pod tym względem pomoże mu odkrywać całe bogactwo smaków, a także przyjemność jedzenia.

To jakie nasze dziecko będzie miało w przyszłości preferencje smakowe, a także szerzej – żywieniowe, zaczyna się kształtować już w okresie prenatalnym, pod wpływem diety matki – przypomina dr Aleksandra Piotrowska – Czas do pierwszego roku życia to najlepszy moment, by zarówno ukształtować dobre zwyczaje żywieniowe, jak i korzystnie programować zdrowie naszego dziecka.

info. i foto.: materiały prasowe