Polub nas na Facebooku

Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą

Buleczki_z_lososiem_1

SKŁADNIKI (na ok. 12 sztuk):

  • mąka tortowa 2 szklanki
  • wiejskie jaja 2 sztuki
  • ser feta 200g
  • szpinak w liściach (może być mrożony) 150g
  • łosoś 150 g
  • gęsta śmietana 18% 3/4 szklanki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie
  • czosnek 2 ząbki
  • masło klarowane do smażenia

Do podania:

  • chrzan śmietankowy Krakus
  • kiełki rzeżuchy i/lub rzodkiewki

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Szpinak wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Odcedź i posiekaj (jeśli użyjesz mrożonego, najpierw go rozmroź i odciśnij nadmiar wody). Fetę pokrój w kostkę, a łososia podduś lekko na maśle.
  2. W pojemniku ubij mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsyp do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksuj na niskich obrotach. Dodaj szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto.
  3. Rękami oprószonymi mąką odrywaj kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z nich układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż bułeczki wyrosną i nabiorą złocistego koloru (ok. 12-15 minut). Ostudzone bułeczki przekrawaj, posmaruj do smaku chrzanem śmietankowym Krakus i posyp kiełkami.