Polub nas na Facebooku

Bycie modną nie oznacza tylko posiadania ubrań i dodatków w najnowszych trendach. To także umiejętność zadbania o naszą szafę, a także poradzenia sobie z najbardziej niefortunnymi “wpadkami”. Nikt nie radził sobie z tym tak dobrze, jak nasze babcie. Oto garść niezawodnych porad pochodzących z najnowszej książki Aleksandry Zaprutko-Janickiej Dwudziestolecie od kuchni:

RATUNEK DLA PRZYPALONYCH ŻELAZKIEM UBRAŃ

Źródło POLONA (kobieta w stroju pokojówki)
Źródło POLONA (kobieta w stroju pokojówki)

Kiedy, prasując, myślimy o niebieskich migdałach albo gonimy dziecko próbujące zrzucić sobie telewizor na głowę, zdarza nam się nieco przypiec stykający się z żelazkiem kawałek materiału. Jeśli zdążymy zareagować, zanim uszkodzą się włókna, wystarczy kilka chwil i ubranie będzie jak nowe. Przypieczone miejsca należy zwilżyć wodą wymieszaną z boraksem, a następnie ponownie prasować, aż wilgoć wyparuje z tkaniny. Wraz z nią zniknie ślad po żelazku.

 

 

 

DOMOWA PASTA DO BUTÓW

Chcąc zadbać jak najlepiej o czarne obuwie skórzane, w sklepie sięgamy po pastę do butów, której aż strach zajrzeć w skład. Nasi pradziadkowie nie szli po linii najmniejszego oporu i zamiast kupować, sami przygotowywali proste czernidła do butów lub też glansowali obuwie za pomocą kawałka świńskiej skóry z warstwą naturalnego tłuszczu. Prosty „krem” do obuwia rodem z międzywojnia można przygotować w następujący sposób. Potrzebujemy 100 gramów smalcu, 20 gramów żółtej wazeliny, 10 gramów gliceryny, 10 gramów oleju rycynowego oraz sadzy (dla nadania koloru). Oryginalna receptura zawiera jeszcze olejek mirbanowy, stanowiący namiastkę zapachu gorzkich migdałów, jednak ze względu na jego rakotwórczość lepiej go pominąć. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i mieszając, podgrzewamy aż do połączenia. Na koniec przelewamy do wygodnego pojemniczka. Czernidło jest gotowe po wystygnięciu. Jeśli potrzebujemy pasty przezroczystej, wystarczy nie dodawać sadzy.

JAK POZBYĆ SIĘ PLAM Z CZERWONEGO WINA?

Gdy opróżniana po ciężkim dniu pracy lampka czerwonego wina wysmyknie się niechcący z ręki, rozchlapując trunek we wszystkich kierunkach i zostawiając wszędzie ślady, nie wolno się załamywać. Nasze prababcie miały na to ciepły i gorący sposób. Na starsze plamy należy użyć podgrzanego mleka, którym naciera się zachlapane miejsce, a następnie starannie się je wypłukuje. Na te świeże, przedwojenne poradniki polecały gorącą wodę (nacierać nią zabrudzone miejsce, a następnie wypłukać).

JAK DBAĆ O ZAMSZOWE RĘKAWICZKI?

Eleganckie rękawiczki z prawdziwego zamszu wymagają odpowiedniej pielęgnacji, by przez nieostrożność się nie zniszczyły. Aby je odświeżyć, potrzebujemy letniej wody z mydłem, w której delikatnie pierzemy rękawiczki. Aby lekko zmiękczyć skórę, dobrze jest dodać odrobinę oliwy.

Zaprutko-Janicka "Dwudziestolecie od kuchni"
Zaprutko-Janicka „Dwudziestolecie od kuchni”

 Te i inne porady znajdziecie w najnowszej książce Aleksandry Zaprutko-Janickiej Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski (CiekawostkiHistoryczne.pl 2017)

 

 

 

 

Aleksandra Zaprutko-Janicka

 

DWUDZIESTOLECIE OD KUCHNI

Kulinarna historia przedwojennej Polski

Niesamowita zaradność, wyśmienite potrawy, jedyny w swoim rodzaju smak.

Mężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość.

Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanie.

Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi.

Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej Okupacji od kuchni, zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi.

Dwudziestolecie od kuchni to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn.

Wydawnictwo CiekawostkiHistoryczne.pl: http://ciekawostkihistoryczne.pl/

O AUTORCE

Aleksandra Zaprutko-Janicka – Krakowska historyczka i publicystka, współzałożycielka „Ciekawostek historycznych”. Autorka ponad 200 artykułów popularnonaukowych. Autorka bestsellerowej „Okupacji o kuchni. Kobiecej sztuki przetrwania”, pierwszej książki o kulinarnej zaradności Polek w czasie II wojny światowej oraz „Piękna bez konserwantów. Sekretów urody naszych prababek”, w której zdradziła jak Polki dbały o siebie w dwudziestoleciu międzywojennym. Właśnie ukazała się jej najnowsza książka, zatytułowana „Dwudziestolecie od kuchni”, w której kontynuuje temat niezawodnych trików naszych prababek, odkrywając jednocześnie źródła swojej unikatowej wiedzy.