CEL – większa odporność!

Polub nas na Facebooku
fot.: fotolia.com

Zmodyfikuj dietę

Jeśli łatwo dopadają cię infekcje, zacznij codziennie jeść produkty, które zawierają opisane poniżej składniki. Już po miesiącu wzrośnie liczba twoich przeciwciał i – co równie ważne – poprawisz stan skóry oraz uszczelnisz naczynia krwionośne i błony śluzowe.

  • Selen

Jak działa? To jeden z najważniejszych antyutleniaczy, który chroni nasze organy przed wolnymi rodnikami i pomaga pozbyć się toksyn. Zapobiega permanentnemu zmęczeniu, wzmacnia odporność na choroby wirusowe i bakteryjne, poprawia metabolizm hormonów tarczycy.

Ile potrzebujemy? Kobiety 60 mcg, mężczyźni 70 mcg dziennie.
Gdzie go szukać? W orzechach, pestkach dyni i słonecznika, kiełkach, cebuli, otrębach, owocach morza, rybach. Jego wchłanianie poprawiają produkty białkowe i witaminy: A, E, C.

  • Cynk i miedź

Jak działają? Bronią przed przeziębieniem i grypą, grzybicą i zapaleniem spojówek. W trakcie choroby, gdy dieta zawiera niezbędną ilość tych pierwiastków, łagodzą kaszel, katar i chrypkę. Cynk jest składnikiem ponad 200 enzymów, co oznacza, że ma wpływ na większość zachodzących
w organizmie procesów.

Ile potrzebujemy? Kobiety: 13 mg cynku, 2,5 mg miedzi, mężczyźni: 16 mg cynku i 2,5 mg miedzi na dobę.
Gdzie ich szukać? W roślinach strączkowych, pestkach, wątróbce, owocach morza.

Żelazo

Jak działa? Zapobiega anemii, bierze udział w tworzeniu składników krwi, takich jak erytrocyty i leukocyty. Gdy w organizmie brakuje tego pierwiastka, komórki są niedotlenione i niedożywione. Taki stan prowadzi do gwałtownego spadku odporności, osłabienia i rozdrażnienia.

Ile potrzebujemy? Kobiety 18 mg na dobę, mężczyźni 10 mg.
Gdzie go szukać? W mięsie, wątróbce i żółtkach. Jest też w warzywach (szpinak, natka pietruszki, buraki, kapusta), ale gorzej przyswajalne. Jego wchłanianie poprawia witamina C.

Witamina A

Jak działa? Utrzymuje w dobrym stanie błony śluzowe dróg oddechowych, dzięki czemu zarazki nie mogą łatwo przez nie przenikać do organizmu. Pomaga też wytworzyć większą ilość komórek układu odpornościowego i usuwa niebezpieczne wolne rodniki.

Ile potrzebujemy? Kobiety 800 mcg, mężczyźni 1000 mcg.
Gdzie jej szukać? W mięsie, maśle, ale przede wszystkim w czerwonych warzywach (dynia, marchew, papryka). W nich występuje pod postacią beta-karotenu ulegającemu przemianie w witaminę A.

Witamina C

Jak działa? Podobnie jak witamina A, wzmacnia błony śluzowe i uszczelnia naczynia krwionośne, co utrudnia rozprzestrzenianie się drobnoustrojów. Poprawia przyswajanie żelaza i pomaga oczyścić organizm z toksyn.

Ile potrzebujemy? 70 mg na dobę kobiety i mężczyźni. Palaczom zaleca się 100 mg.
Gdzie jej szukać? Dobrym źródłem (zwłaszcza zimą, gdy brakuje naszych owoców) są cytrusy. Kopalnią witaminy C jest też natka pietruszki i kiszona kapusta. Syntetyczna przyswaja się gorzej niż ta z żywności.

Probiotyki

Jak działają? Tą nazwą określa się dobroczynne drożdże i bakterie wytwarzające kwas mlekowy. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a ten z kolei ma wpływ na nasz układ odpornościowy. Mówi się nawet, że probiotyki to klucz do długowieczności.

Ile potrzebujemy? Nie określono normy, ale warto je przyjmować dwa razy dziennie.
Gdzie ich szukać? W jogurtach i kefirach, które zawierają żywe kultury bakterii, w kiszonkach z kapusty, ogórków i buraków.

info.: Pani Domu