Bucatini w stylu Capri – neapolitańska kwintesencja smaku

Polub nas na Facebooku

W kuchni włoskiej wykorzystuje się chyba więcej rodzajów makaronu niż dni w roku. Choć różnią się kształtem, właściwościami i sposobem przygotowania, łączy je jedno – najwyższa jakość pszenicy durum. Makaron bucatini popularny jest zwłaszcza na Sycylii i w Rzymie.

bucatini

Wyglądem przypomina klasyczne spaghetti, jednak jest coś, co go od niego zdecydowanie odróżnia – a mianowicie dziurka w środku. Jest też nieco grubszy, a dzięki specjalnemu procesowi przygotowywania i charakterystycznej chropowatości na powierzchni, doskonale wchłania sos, zachowując swoją sprężystą strukturę i oferując nowy wymiar smaku. Co ciekawe, suszony makaron bucatini może być spożywany także na surowo. W Zatoce Neapolitańskiej, na słonecznej wyspie Capri, bucatini serwowane jest jednak w całkowicie odmienny – i z pewnością smaczniejszy – sposób. Jaki? Czas się przekonać przyrządzając domowe Bucatini w stylu Capri.

Składniki dla 4 osób:

  • 300 g makaronu bucatini De Cecco,
  • 1 puszka pomidorów krojonych Valfrutta,
  • 1 słoiczek pomidorków półsuszonych Ponti,
  • 1 żółta papryka,
  • 30 czarnych oliwek Serpis,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 garście świeżej bazylii,
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Odsącz pomidorki półsuszone i pomidory krojone. Na oliwie z oliwek zeszklij drobno posiekany czosnek, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Jak będzie lekko twarda, dodaj pomidory Valfrutta, dopraw solą i pieprzem i gotuj kilka minut. Na samym końcu dodaj do sosu pomidorki półsuszone, oliwki i listki bazylii. Połącz sos z ugotowanym al dente makaronem i podawaj posypany parmezanem. Smacznego!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykuł„Pan od seksu”
Następny artykułOszczędzajmy wodę!
Milena Kowalska
Redaktorka