Bogate działanie czarnuszki egipskiej

Polub nas na Facebooku

CZARNUSZKA SIEWNA BYŁA ZNANA JUŻ W STAROŻYTNYM EGIPCIE. MA WSPANIAŁE WŁAŚCIWOŚCI, DZIĘKI CZEMU JEST CORAZ SZERZEJ STOSOWANA WE WSPÓŁCZESNEJ MEDYCYNIE NATURALNEJ.

czarnuszka

Czarnuszka siewna (Nigella Sativa), znana jako czarny kminek egipski jest bardzo ceniona ze względu na nasiona o intensywnym, pieprznym, korzennym smaku. Jest jednoroczną rośliną o białych, niebiesko żyłkowanych kwiatach. Owocem jest mieszek zawierający czarne, pachnące kamforą nasiona, których smak jest początkowo gorzki, a później aromatyczny.
W nasionach czarnuszki/oleju z nasion znajduje się kilkanaście substancji, których organizm sam nie wytwarza, ale są one niezbędne do dobrego funkcjonowania organizmu. W oleju jest:
• Kwas linolowy (omega6)
• Kwas linolenowy (omega3)
• Olejki organiczne, w tym bardzo istotny dla zdrowia tymochinon i szereg innych olejków
• Witamina E
• Biotyna
• Saponina melatyna
• Aminokwasy endogenne i egzogenne

Jakie właściwości ma olej z czarnuszki egipskiej?
• wykazuje działanie antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwzapalne (domowy antybiotyk)
• łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych
• ma wysoka zawartość naturalnej wit. E
• łagodzi alergie
• łagodzi objawy astmy
• korzystnie wpływa na system odpornościowy
• wspomaga leczenie opryszki
• jest pomocny przy leczeniu bólów żołądka
• poprawia przemianę materii
• ma wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych
• można go stosować zewnętrznie w celu wspomagania leczenia np. trądziku

Czarnuszka nie tylko w butelce
Oferta kosmetyków zawierających pośród składników olej z czarnuszki jest systematycznie poszerzana. Coraz częściej można w niej spotkać oprócz typowych preparatów pielęgnacyjnych także szampony, mydła czy żele pod prysznic.
Olej i nasiona z czarnuszki można wykorzystać do przyprawiania różnego rodzaju potraw. Intensywny korzenny smak wzbogaci Twoją kuchnię i wprowadzi odrobinę orientalnego charakteru w przyrządzanych przez Ciebie daniach.

Zalecane stosowanie
W celach zdrowotnych należy przyjmować bezpośrednio 1 łyżeczkę oleju z czarnuszki egipskiej 2 razy dziennie przed posiłkiem. Wpływa to korzystnie na układ odpornościowy, układ trawienny, obniża stężenie cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom serca.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułAqua running
Następny artykuł6 skutków nałogu tytoniowego
Maja Trzeciak
Redaktorka związana z Veronique od 2012 roku odpowiedzialna za takie działy jak: sławne kobiety, wstydliwe tematy, medycyna naturalna i najnowsze trendy w modzie. Na co dzień Regional Manager na Europę dla jednego z brytyjskich uniwersytetów. Z wykształcenia dziennikarka i dyplomata z licznymi dyplomami w zakresie marketingu i PR. W wolnym czasie najchętniej czyta książki, pije białe chilijskie wino i słucha jazzu trzymając na kolanach swojego ukochanego psa Basseta.