6 powodów, dla których warto jeść kalafior!

Polub nas na Facebooku

Kalafior, jedno z warzyw kapustnych, działa leczniczo i ochronnie na organizm. Zalicza się je także do warzyw krzyżowych. Wyróżniamy 6 właściwości zdrowotne kalafiora.

kalafior

1.BOGACTWO WITAMIN I MINERAŁÓW    

Jest źródłem wielu ważnych witamin i soli mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera potas, magnez, wapń, żelazo, sód, mangan, cynk, fosfor, miedź, jod i fluor oraz witaminę A, E, C, K i z grupy B oraz kwas foliowy.

2. WZMACNIA ODPORNOŚĆ

Wspomaga system odpornościowy. Ma działanie przeciwzapalne.

3. WSPOMAGA DIAŁANIE WIELU ORGANÓW WEWNĘTRZNYCH

Wpływa korzystnie na pracę serca i układu krążenia, wątroby i nerek. Dodatkowo chroni przed reumatyzmem i zapewnia mocne kości. Dzięki zawartości choliny, wspomaga pracę mózgu podczas zapamiętywania i uczenia się oraz zasypiania.

4. DLA URODY

Poza tym to warzywo, które spowalnia proces starzenia się – zwalcza wolne rodniki i wpływa pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci.

5. NA TRAWIENIE

Kalafior ma dużą zawartość błonnika, który poprawia funkcjonowania układu pokarmowego i trawienie oraz zapobiega zaparciom i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Mogą je spożywać osoby na diecie, bo jest niskokaloryczny (100 g to 31 kcal) oraz zmniejsza uczucie głodu.

Jednak może powodować wzdęcia, dlatego warto go jeść razem z przyprawami: czosnkiem, kminkiem, imbirem, kolendrą, liściem laurowym lub koprem włoskim.

6. NA RAKA

Kalafior wykazuje właściwości przeciwrakowe. Zawiera bowiem związki, które pomagają w walce z nowotworem: sulforatan i indol-3-karbinolu. Sulforafan dostarczany z suplementów jest gorzej przyswajany niż ten, który pochodzi z warzyw. Gdy chcemy dostarczyć naszemu organizmowi jego odpowiednią ilość, trzeba jeść jak najwięcej warzyw, które go zawierają, w tym także kalafior.