Polub nas na Facebooku

Masło budzi kontrowersje. Nieważne, czy  chcesz, czy musisz z niego zrezygnować – trudno się przekonać do kanapek bez żadnego smarowidła. Do posmarowania kanapek możesz użyć jednego z poniższych zamienników. Przekąska będzie i smaczna i zdrowa!

awokado

  1. Awokado

Gdy jest dojrzałe, ma maślaną konsystencje. Kupując awokado, wybierz ot, które jest miękkie, ale dziurka po „ogonku” jest zielona a nie brązowa. Wówczas bez problemu rozsmarujesz je na kanapce.  Awokado to zdrowy tłuszcz pochodzenia roślinnego, nie bez powodu zaliczane jest do elitarnego grona „super food”.

  1. Masło orzechowe

Najlepiej zrób je sama. Jak? To bardzo proste. Wystarczą NIESOLONE orzeszki ziemne, piekarnik (należy je podpiec przez 5-10 minut w temperaturze ok.180⁰C) i dobry blender. Miksuj orzeszki, aż wydzieli się z nich olej nadający kremową konsystencję.