4 powody, dla których warto jeść jabłka

Polub nas na Facebooku

Jabłka możemy jeść przez cały rok. Polacy chętnie po nie sięgają, również ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Wykorzystamy je także do ciast i deserów oraz w służbie urody jako składnik naturalnych kosmetyków.

 jabłka

NA TRAWIENIE

Z uwagi na to, że są dość niskokaloryczne, a 100 g zawiera ok. 40 kcal, pomagają schudnąć. Dodatkowo są bogate w błonnik (2 g w 100 g), przez co regulują funkcjonowanie układu pokarmowego i poprawiają trawienie, zapobiegają zaparciom i zmniejszają apetyt. Warto jeść niedobrane owoce, ponieważ w skórce jest dużo pektyn, które pomagają usuwać szkodliwe substancje z organizmu i zmniejszają wchłanianie cholesterolu, zapobiegając w ten sposób też miażdżycy i zawałom. Z racji tego, że mają dużo cukru, należy je jeść z umiarem.

Jedzenie jabłek łagodzi nieprzyjemne dolegliwości związanego z zespołem nadwrażliwego jelita grubego, np. wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha czy zaparcia.

ZAPOBIEGAJĄ CHOROBOM

Jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko nowotworów, gdyż w ich skórce znajdują się związki, które hamują rozwój komórek nowotworowych jelita grubego, wątroby, piersi oraz płuc. Chronią przed chorobą Alzheimera i Parkinsona dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Obniżając poziom „złego” cholesterolu i podwyższając „dobrego”, zapobiegają miażdżycy i zawałom.

NA ODPORNOŚĆ

Wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają infekcjom, ponieważ zawierają witaminę C. 100 g owocu ma około 8 mg witaminy, a najwięcej znajduje się pod skórką. Dlatego najlepiej jeść gotowane, pieczone lub surowe niedobrane. Dodatkowo zawierają mikroelementy, w tym cynk, który jest odpowiedzialny za prawidłowy rozwój białych krwinek, czyli limfocytów T, niszczących wirusy i bakterie. Poza tym 70% odporności organizmu zależy od pracy jelit, a w tym przypadku jabłka są nieocenione.

NA ZDROWE KOSCI I ZĘBY

Florydzyna, która znajduje się w jabłkach zwiększa gęstość kości, zapobiegając osteoporozie. Natomiast pektyny z jabłek zapobiegają próchnicy, ponieważ wzmacniają szkliwo. Gryzienie i żucie twardych owoców korzystnie wpływa na dziąsła. Poza tym stymuluje produkcję śliny, która zmniejsza ryzyko próchnicy i działa antybakteryjnie.

Przepyszne przepisy kulinarne z wykorzystaniem jabłek:

IMG_1796
szybki, leniwy jabłkowy crunble
IMG_1765
wywołujący podziw jabłkowy strudel
IMG_1460_1
śniadanie mistrzów – szarlotkowa owsianka
IMG_1210
tarta Tatin – deser rozpusty